Yakakent ilçesinin coğrafyası
Geography of Yakakent
- Tez No: 503125
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN BULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Yakakent, Samsun, Beşeri Coğrafya, Balıkçılık, Turizm, Yakakent, Samsun, Human Geography, Fishery, Tourism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Yakakent ilçesi, Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümü'nde Samsun ili sınırları içerisinde kıyı kuşağında yer almaktadır. Samsun ili ile Sinop ili sınırında bulunan araştırma sahası 0-1310 m arasında yükselti kuşağına yayılmıştır. Yakakent ilçesi, Akdeniz iklimi makroklima alanı içerisinde Karadeniz Bölgesi bölgesel iklim koşullarını yansıtmakla birlikte, Samsun yöresine ait yerel bir iklim özelliği göstermektedir. Araştırma sahasının kıyı yöresinde“nemli ılıman iklim tipi”hüküm sürmektedir. Buna karşın yüksek kesimlerinde kıyı ardı geçiş kuşağı şartlarını yansıtan iklim özellikleri de görülmektedir. Yakakent ilçesinin 2016 yılı adrese dayalı nüfus verilerine göre nüfusu 8.624'tür. Sahanın nüfusu özellikle yazın gelen turistlerle ve gurbette yaşayan yöre halkının gelmesiyle artmaktadır. Araştırma sahasında 4 tanesi merkez mahalle ve 13 tanesi kırsal yerleşme olmak üzere toplam 17 mahalle bulunmaktadır. Geçici yerleşmelerden en dikkat çekici olanları yayla ve divan yerleşmeleridir. Tarımın fazla gelişmediği sahada ekonomi balıkçılık ve turizme dayanmaktadır. Tarihi geçmişi ile önem arz eden balıkçılık bölge halkının önemli bir bölümünün geçimini sağlamaktadır. Son yıllarda gelişen turizm sektörü de potansiyeli açısından Yakakent ilçesi için büyük önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The town of Yakakent is located in the coastline within the borders of the province of Samsun in Central part of the Black Sea Region. The research area between the provincial borders of Samsun and Sinop is spread to an altitude zone between 0-1310 m. Although Yakakent reflects regional climatic conditions of the Black Sea Region within the Mediterranean macroclimate area, it shows local climatic characteristics of Samsun region.“Humid mild climate”dominates the coastal region of the research area. However, there are also climatic characteristics which reflect the conditions of transition zone behind the coast in high parts of the region. The population of Yakakent is 8.624 according to 2016 address-based population registration system data. The population of the region increases especially in summer with tourists and the town people living abroad who come for the summer holiday. There are a total of 17 districts in the research area, 4 of which are in the center and 13 of which are in the rural area. The most striking temporary settlements are plateau and divan settlements. In the area, agriculture is not much developed and the economy depends on fishery and tourism. Fishery, which is important with its historical past, provides a great part of the livelihood of the people in the area. Tourism sector, which has recently developed, is also very important for Yakakent in terms of its potential.