Marmara bölgesinde yer alan GHSİM'de çalışan kamu personelinin örgütsel bağlılık, örgütsel vatandaşlık ile sosyal kaytarma arasındaki ilişkilerin incelenmesi
An analysis of the relationship between organizational commitment, organizational citizenship and social loafing of public employees employed in ghsim in Marmara region
- Tez No: 503132
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KOLAYİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Spor, İşletme, Public Administration, Sports, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Kaytarma, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Duygusal Bağlılık, Devamlılık Bağlığı, Normatif Bağlılık, Social loafing, Organizational Commitment, Organizational Citizenship Behaviour. Attendance Commitment, Emotional Commitment, Normative Commitment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın amacı; Marmara bölgesinde yer alan 11 GHSİM'nde çalışan Kamu personelinin Sosyal Kaytarma, Örgütsel bağlılık alt boyutları (Devamlılık, Duygusal, Normatif) ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışları alt boyutlarının (Özgecilik, Nezaket, Centilmenlik Vicdanlılık, Sicil Erdem) çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırmada betimsel araştırma yöntemlerinden Kolayda örneklem modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi Marmara Bölgesinde yer alan 11 GHSİM'nde görev yapan 605 kamu personelidir. Araştırmada veri toplama aracı olarak George (1992) tarafından geliştirilen“Sosyal Kaytarma Ölçeği”; Podsakoff ve MacKenzie (1989) tarafından geliştirilen“Örgütsel Vatandaşlık Davranışı”ölçeği ve son olarak Allen ve Meyer'in (1990) tarafından geliştirilen“Örgütsel Bağlılık”ölçeği kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, cinsiyet ve medeni durum ile Sosyal Kaytarma, Örgütsel Bağlılık alt boyutları ve Örgütsel Vatandaşlık alt boyutları düzeylerine göre farklılık olup olmadığının belirlenmesi amacıyla Bağımsız t-testi, eğitim durumu puanlarına göre ise Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Eğitim durumununum düzeyleri arasında görülen bu anlamlı farklılığın hangi gruplar arasında olduğunun belirlenmesi amacıyla Post Hoc testlerinden Tukey testi kullanılmıştır. Son olarak değişkenler arasındaki doğrusal ilişkiyi belirlemek için Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma bulguları değerlendirildiğinde, GHSİM Kamu çalışanlarının Sosyal Kaytarma, Ö.V.D. Alt Boyutları ve Ö.B. Alt Boyutlarından Duygusal Bağlılık ve Normatif Bağlılıkta çalışanlar arasında medeni durum, cinsiyet açısından istatiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Fakat medeni durum ile Devamlılık bağlılığı arasında anlamlı bir farklılık olduğu, Cinsiyet değişkeni ile Devamlılık bağlılığı arasında anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır. GHSİM Kamu personelinin grup bazında eğitim durumu değişkenine göre incelendiğinde Sosyal Kaytarma Örgütsel Vatandaşlık Davranışı alt boyutları Özgecilik, Nezaket, Centilmenlik, Vicdanlılık, Sivil Erdem boyutları ve Örgütsel Bağlılığın alt boyutlarından Devamlılık Bağlılığı boyutu ile eğitim durumu arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Fakat duygusal bağlılık ve normatif bağlılık ile aralarında anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research: The purpose of this study is to examine the Social Loafing, organizational commitment sub-dimensions (attendance, emotional, normative) and organizational citizenship behaviour subdimensions (altruism, politeness, sportsmanship, conscientiousness, civic virtue) of public personnel working in the Provincial Directorate of Youth Services and Sport in Marmara region in terms of various variables of Cognitive, Affective and Behavioral dimensions. Sampling model is used in descriptive research methods in research. The sample of the study is 605 public personnel working at 11 GHSIM in the Marmara Region.The“Social Loafing Scale”developed by George (1992),“Organizational Citizenship Behaviour Scale”developed by Podsakoff and MacKenzie (1989), and Finally the“Organizational Commitment Scale”developed by Allen ve Meyer'in (1990) was used as data collection tool in the research. For data analysis, in order to determine whether there is a difference according to the levels of social loafing, organizational commitment subdimensions and organizational citizenship subdimensions with gender and marital status, independent t-test was used, and Variance analysis (ANOVA) was used according to the educational status scores. To determine between which groups this significant difference exists between the educational status, Turkey test, which is one of the Post Hoc tests, was used. Finally, to determine the linear correlation between the variables, Pearson correlation analysis was performed. According to the findings of the study, it was found that there is difference between organizational cynicism subdimensions and educational status of the civil servants working at GHSİM, but there is no significant difference between their genders and marital status. Conclusion: When the findings of the research are evaluated, no significant difference was found between GHSİM civil servants' social loafing, organizational commitment subdimensions (altruism, politeness, sportsmanship, conscientiousness, civic virtue) and organizational commitment subdimensions emotional commitment normative commitment and marital status, gender. However, there was a significant difference between marital status and attendance commitment. It was found that there is a significant difference between gender variables and attendance commitment. When the educational status of the civil servants was analyzed according to the educational level of the group, there was no significant difference found between social loafing subdimensions altruism, politeness, sportsmanship, conscientiousness, civic virtue and organizational commitment subdimensions attendance commitment and educational status. However, there was a significant difference found between emotional commitment and normative commitment.