Klasik antrenman ve super slow antrenman yöntemlerinin bazı fiziksel ve fizyolojik parametreler üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of classical training and super slow training methods on some physical and physiological parameters
- Tez No: 503133
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZHAN YÜKSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Klasik Kuvvet Antrenmanı, Yavaş Eksantrik-konsantrik Kuvvet Antrenmanı (Super Slow Motion), Sürat, Anaerobik Güç, Esneklik, Classical Strength Training, Super Slow Motion, Sprint, Anaerobic Strength, Flexibility
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
“Klasik Antrenman ve Super Slow Antrenman Yöntemlerinin Bazı Fiziksel ve Fizyolojik Parametreler Üzerine Etkisinin İncelenmesi”Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Doktora Tezi, Kütahya, 2018. Araştırmanın amacı; Ardahan Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu'nda öğretim gören erkek katılımcılarda altı haftalık klasik ve super slow motion kuvvet antrenman yöntemlerinin bazı fiziksel ve fizyolozik parametreler üzerine etkilerini tespit etmektir. Araştıma, egzersiz yapmasında sağlık açısından engeli olmayan ve 1 yıl içerisinde düzenli olarak egzersiz yapmamış toplam 36 erkeğin gönüllü katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya katılan sporculara, Boy ve ağırlık ölçümü, vücut yağ yüzdesi ölçümü, Dikey Sıçrama, Esneklik, Wingate anaerobik güç testi ve 20 metre Sürat testleri uygulanmıştır. Katılımcıların ön kol, arka kol, göğüs pres, önden omuz pres, arka omuz pres, lat çekişi, bacak pres,arka bacak bükme, bacak açma, parmakucu yükselme hareketlerinde bir maksimum tekrarları (1 MT) kg cinsinden belirlendi. İki farklı antrenman metodu uygulayan deney A; klasik kuvvet antrenman, deney B; yavaş eksantrik ve konsantrik kasılma süper slow motion ve kontrol grubu olmak üzere üç farklı katılımcı desteği alınmıştır. Deney A grubunda yer alan katılımcılar klasik kuvvet antrenman grubundakiler kaldırabildikleri 1 maksimum tekrarlı ( 1 MT) kg'ların % 80 değeri ile iki sn konsantrik- dört sn eksantrik, deney B yer alanlar ise yavaş eksantrik ve konsantrik (Super-Slow Motion) kaldırabildikleri 1 maksimum tekrarlı (1 MT) kg'ların % 50'si ile 10 sn konsantrik – 5 sn eksantrik kasılmalar uygulayacakları şekilde kuvvet antrenmanlarına katılmışlarıdır. Çalışmalar 6 hafta boyunca, haftada 3 gün olacak şeklinde uygulanmıştır. Kontrol grubunda yer alan katılımcılar her hangi bir antrenmman programına dahil edilmemişlerdir. Çalışmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesi ve tabloların oluşturulması amacıyla SPSS (Statistical Package For Social Sciences 23) istatiksel paket programı kullanıldı. Grup içindeki gelişmelerin farklılıklarını görmek için Simple Effect Test uygulandı ve gruplar arası farklılıkların belirlenmesi içinde One Way ANOVA ve DUNCAN çoklu karşılaştırma testi kullanıldı. Anlamlılık düzeyi p< 0.05 olarak değerlendirilmiştir. Gruplar arası farklılıklar incelendiğinde, anaerobik Güç (Zirve Güç W, Zirve Güç W/kg, Ortalama Güç W, Ortalama Güç W/kg), çevre ölçüm (Göğüs, Pazu Fleksiyon, Pazu Ekstansiyon, Uyluk, Omuz), izometrik kuvvet (Bacak ve Sırt), vücut yağ yüzdesi, Biyomotor özellikler (20m sürat, esneklik) ve bir maksimal tekrar (ön kol, arka kol, göğüs pres, önden omuz pres, arka omuz pres, lat çekişi, bacak pres,arka bacak bükme, bacak açma, parmakucu yükselme; 1MT) değerlerinde istatistiksel olarak klasik ile super slow motion kuvvet antrenmanı uygulayan gruplar arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Ancak dikey sıçrama değerlerinde ki gruplar arası farklılığın klasik kuvvet antrenman grubu lehine anlamlı olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, kontrol grubuna göre antrenman gruplarındaki sayısal farklılığın anlamlı olduğu görülmektedir. Deney grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemesine rağmen, Super slow motion yöntemi uygulayanlarda sayısal olarak 1 maksimum tekrarlarında, izometrik bacak kuvveti, esneklik ve vücut yağ yüzdesi değerlerinde artış olmuştur. Super slow motion antrenmanlarının vücut yağ yüzdesi değerleri hariç, diğer değerlerde pozitif olarak etkisi görülmektedir. Ancak anaerobik güç (Zirve Güç W, Zirve Güç W/kg) ve dikey sıçrama değerleri klasik kuvvet antrenman yöntemi uygulayanlarda artış gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
“Investigation of the Effects of Classical Training and Super Slow Training Methods on Some Physical and Physiological Parameters”, Dumlupinar University Health Sciences Institute, Department of Physical Education and Sports Doctorate Thesis, Kutahya, 2018. The purpose of this study is to determine the effect of six week old classical and super slow motion force training methods on some physical and physiological parameters in male participants attending Ardahan University Physical Education and Sports High School. The study was conducted with the voluntary participation of 36 men who were unhindered in terms of health for exercising and who did not exercise regularly in the last 1 year. All participating athletes were tested for height and weight, body fat percentage, vertical jump, flexibility, Wingate anaerobic power test and 20 meter Speed tests. Maximum repetitions (1 mt) of the participants in the biceps, triceps, chest press, front shoulder press, rear shoulder press, lat pull down, leg press, leg curl, leg stretch, toe flexor movements were determined in kg. Three different participants support who applied two different training methods were taken; Participants in Experiment A, participated in classical strength workouts, which is one rep with %80 of max weight along with two seconds concentric and four seconds eccantric contractions. Participants in Experiment B, participated in super slow motion, which is one rep with %50 of max weight along with 10 seconds concentric and 5 seconds eccantric contractions. Trainings was carried out for 6 weeks, 3 days in a week. Participants in the control group were not included to any training program. SPSS statistical package program (Statistical Package for Social Sciences 23) was used to evaluate the data obtained from the study and to prepare the tables. The Simple Effect Test was applied to see the differences in development within the group and One Way ANOVA and DUNCAN multiple comparison tests were used to determine differences between groups. Significance level is evaluated as p < 0,05. When the differences between the groups were examined, no statistically significant difference was found between anaerobic power (Peak Power W, Peak Power W/kg, Average Power W, Average Power W/kg), environmental measurement (Chest, Biceps Flexion, Biceps Extension, Thigh, Shoulder), isometric strength (Leg and back), body fat percentage, biomotor properties (20m sprint, flexibility) and a maximal recurrence (biceps, triceps, chest press, front shoulder press, rear shoulder press, lat pull down, leg press, leg curl, leg stretch, toe flexor movements; 1 mt) between statistically classical and super slow motion force training groups. As a result, it seems that the numerical difference in the training groups is significant compared to the control group. As a result, according to the control group, the numerical difference in the training groups seems to be meaningful. Although there is not statistically significant difference between the experimental groups, there was an increase in isometric leg strength, flexibility and percentage of body fat percentage in a maximum of 1 repetition of numerical values in the Super slow motion method. Super slow motion workouts have positive effects on all other values except body fat percentage value. An increase in anaerobic power (Peak Power W, Peak Power W/kg) and vertical jump values was observed in those who used the classical force training method.