Egzersiz katılımcılarının fiziksel görünüş mükemmeliyetçiliği ve psikolojik iyi oluş düzeylerinin egzersiz katılım güdüsüne etkisi
Effects of the exercise participants physical appearance perfectionism ve psychological well-being levels on exercise participation motivation
- Tez No: 503165
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE ZİŞAN KAZAK ÇETİNKALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel görünüş mükemmeliyetçiliği, egzersiz, güdülenme, psikolojik iyi oluş, Physical appearance perfectionism, exercise, motivation, psychological well-being
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sporda Psiko-Sosyal Alanlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmanın ilk amacı, Yang ve Stoeber (2012) tarafından geliştirilen Fiziksel Görünüş Mükemmeliyetçilik Ölçeği'nin Türk egzersiz katılımcıları için geçerlik ve güvenirliklerini belirlemektir. Çalışmanın ikinci amacı ise, egzersiz katılımcılarının psikolojik iyi oluş ve fiziksel görünüm mükemmeliyetçiliği düzeylerinin egzersiz katılım güdüleri üzerine etkilerini araştırmaktır. Fiziksel Görünüş Mükemmeliyetçilik Ölçeği'nin Türk egzersiz katılımcılarına uyarlanma çalışmasının örneklemini 170 kadın ve 150 erkek toplam 320 egzersiz katılımcısı oluşturmaktadır. Açımlayıcı faktör analizi, varyansın% 70'ini oluşturan iki faktör içeren bir çözüm ile sonuçlanmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda, bu ölçek için uyum indeksleriχ²/sd= 128.95/50=2.57, RMSEA =.07, SRMR =.06, GFI =.94, AGFI =.90, NFI =.95; NNFI=.96, CFI =.97 olarak hesaplanmıştır. Bu bulgulara ek olarak, ölçeğin Cronbach alfa katsayıları, kusurlu olma endişesi için .90 ve mükemmellik için umut için .93 olarak bulunmuştur. Güvenilirlik ve geçerlik çalışmalarından sonra, egzersiz katılımcılarının fiziksel görünüş mükemmeliyetçilik ve psikolojik iyi oluş düzeylerinin onların egzersiz katılım güdüleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu çalışmaya 296 kadın ve 236 erkek olmak üzere 532 gönüllü egzersiz yapan birey katılmıştır. Egzersiz katılımcılarına Fiziksel Görünüş Mükemmeliyetçiliği Ölçeği, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ve Egzersizde Davranışsal Düzenlemeler Ölçeği-2 tamamlatılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, Pearson korelasyon ve Çoklu regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde, içsel düdülenmenin psikolojik iyi oluş ile pozitif yönde, ancak kusurlu olma endişesi ile negatif yönde bir ilişkisi olduğu belirlenmiştir. İçe atımla düzenleme, mükemmellik için umut ve psikolojik iyi oluş ile pozitif korelasyon göstermiştir. Mükemmeliyetçilik düzeyleri ile dışsal düzenleme ve güdülenmeme arasındaki korelasyonlara bakıldığında, tüm korelasyonlar anlamlı ve beklenen yönde bulunmuştur. Buna karşın, dışsal düzenleme ve güdülenmemenin psikolojik iyi oluş ile arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. Beklendiği gibi, içsel düzenlemenin en önemli belirleyicisinin psikolojik iyi oluş olduğu belirlenmiştir. Kusurlu olma endişesi, dış düzenlemenin en büyük öngörücüsüdür.
Özet (Çeviri)
The first aim of this study was to determine reliability and validity for Turkish exercise participants of The Physical Appearance Perfectionism Scale which has been developed by Yang and Stoeber (2012). The second purpose of this study was to examine effects of the exercise participants' physical appearance perfectionism and psychological well-being levels on exercise participation motivation. In the first study about adapting to Turkish exercise participants of The Physical Appearance Perfectionism Scale, the sample is consist of 320 exercise participants which are 170 female and 150 male. The exploratory factor analysis resulted in a solution containing two factors accounting for 70% of the variance in the items.As a result of the confirmatory factor analysis, the fit indices for this scale are calculated as χ²/sd= 128.95/50=2.57, RMSEA=.07, SRMR=.06, GFI=.94, AGFI=.90, NFI=.95; NNFI =.96, CFI=.97. In addition to these findings, Cronbach's alpha coefficients of the scale were also found .90 for worry about imperfection and .92 for hope for perfectionism. After reliability and validity studies, it is examined effects on exercise participation motivation of the exercise participants' psychological well-being and physical appearance perfectionism levels. For this study, the sample are consist of 532 exercise participants which are 296 female and 236 male. Participants completed Behavioral Regulation Exercise Questionnaire 2 (BREQ-2), Psychological Well-Being Questionnaire (PWBQ) and Physical Appearance Perfectionism Scale (PAPS).In the analysis of the data, it has been used descriptive analysis, Pearson product-moment correlation and multiple regression analysis with stepwise. When the results are examined, it has been determined that intrinsic motivation had a positive correlation with the psychological well-being but a negative correlation with the worry about imperfection. Introjected regulation had positive correlations with the hope for perfectionism and psychological well-being. Regarding the correlations between perfectionism and external regulations and amotivation, all correlations were significant and in the expected direction. In contrast, external regulation and amotivation had positive correlations with the psychological well-being. As expected, it has been found that the most significant predictor of intrinsic motivation is psychological well-being. The worry about imperfection was the greatest predictor for external regulation.