Egzersiz bağımlılığında sosyal görünüş kaygısı ve kişiliğin etkisi
The effect of social appearance anxiety and personality on exercise addiction
- Tez No: 989744
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİNÇ NAMLI, DR. ÖĞR. ÜYESİ HARUN KOC
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Psikoloji, Sports, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz bağımlılığı, Fitness, Kişilik, Sosyal görünüş, Exercise addiction, Fitness, Personality, Social appearance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu Araştırmanın amacı Egzersiz bağımlılığı ile sosyal görünüş kaygısı ve kişilik arasındaki ilişkileri incelemektir. Bu kapsamda, kişinin egzersiz alışkanlıklarına bağımlılık düzeyleriyle sosyal görünüşlerine ilişkin kaygıları ve kişilik eğilimleri arasındaki etkileşimlerin incelenmesi hedeflenmektedir. Ayrıca egzersiz bağımlılığı semptomlarının farklı gruplarda (bağımlı, bağımlı olmayan ve bağımlılık riski taşıyan) nasıl farklılıklar gösterdiğini ortaya konulması amaçlanmaktadır. Özellikle dış görünüşe dair kaygılar ve nevrotiklik ya da mükemmeliyetçilik gibi kişilik eğilimleri, bağımlılık düzeyini artıran temel psikososyal etmenler olarak değerlendirilmektedir. Yöntem: Araştırma kapsamında Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği-21, Sosyal Görünüş Kaygı Ölçeği ve Temel Kişilik Özellikleri Ölçeği kullanılmıştır. Muş ilinde bulunan fitness merkezlerindeki bireylerin egzersiz bağımlılığında sosyal görünüş kaygısı ve kişiliğin etkisini inceleyen araştırmaya %61,8 (252) erkek %38,2 (156) kadın olmak üzere toplamda 408 gönüllü birey katılım sağlamıştır. Katılımcıların kullanılan ölçekler kapsamında kişilik özellikleri, Kas Dismorfik Bozukluğu Envanteri (KDBE) toplam puanı ve egzersiz bağımlılığı arasındaki yol katsayıları, yapısal eşitlik modelinde değişkenlere ait determinasyon katsayıları, korelasyon katsayıları, ile doğrudan ve dolaylı etki değerleri JAMOVI programı kullanılarak incelenmiş ve istatistiksel anlamlılık düzeyi (p<0.05) olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Elde edilen bulgular genel olarak, egzersiz bağımlılığının yalnızca fiziksel performans veya yaşam tarzı değişkenleriyle değil, aynı zamanda kişilik özellikleri ve beden algısı gibi psikolojik faktörlerle de yakından ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç: Bu bağlamda, egzersiz ortamlarında görev yapan antrenör ve spor psikologlarının kişilik farklılıklarını dikkate alan programlar geliştirmesi, sağlıklı egzersiz alışkanlıklarının desteklenmesi açısından yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the relationships between exercise addiction, social appearance anxiety, and personality. Within this framework, the study examines the interaction between persons' levels of dependence on exercise habits, their concerns about social appearance, and their personality tendencies. In addition, it aims to identify how symptoms of exercise addiction differ among various groups (addicted, non-addicted, and those at risk of addiction). In particular, concerns related to physical appearance and personality tendencies such as neuroticism or perfectionism are considered key psychosocial factors that may increase the level of addiction. Methods: Within the scope of the study, the Exercise Addiction Scale-21, the Social Appearance Anxiety Scale, and the Basic Personality Traits Scale were used. This study, which examined the effects of social appearance anxiety and personality on exercise addiction in individuals at fitness centers in Muş province, included a total of 408 volunteers, 61.8% (252) male and 38.2% (156) female. Participants' personality traits as measured by the applied scales, the total score of the Muscle Dysmorphic Disorder Scale (MDDS), and exercise addiction, along with the determination coefficients of the variables in the structural equation model, correlation coefficients, and direct and indirect effects, were analyzed using JAMOVI software, with a significance level of p < 0.05. Results: The results generally indicate that exercise addiction is closely associated not only with physical performance or lifestyle variables, but also with psychological factors such as personality traits and body image. Conclusion: In this context, it would be beneficial for trainers and sport psychologists working in exercise environments to develop programs that consider individual personality differences, in order to promote healthy exercise habits.