Televizyonda çerçeveleme ve toplumsal bakış açısının oluşturulması
Framing on television and create the social point of view
- Tez No: 503241
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE KARS TAYANÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Televizyon Haberciliği, Çerçeveleme Çözümlemesi, Konusal Çerçeveleme, İçeriksel Çerçeveleme, Görüntü Çerçevelemesi, Television Journalism, Framing Analysis, Subjectual Framing, Contextual Framing, Image Framing
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 391
Özet
Çerçevelemeyi haberin üretim sürecinden başlayan ve haber içerisinde var olan bütün metinsel ve görsel imgeler üzerinde inşa edilmiş çok boyutlu bir süreç olarak tanımlamak olanaklıdır. Özellikle yazılı basında haber metinlerinin çözümlenmesi kapsamında kullanılan çerçeveleme çözümlemesi 1990'lı yılların başından itibaren bilimsel bir yöntem olarak ortaya çıkmıştır. Çerçeveleme çözümlemesi, haber öykülerini sınıflandırmanın işlevsel bir yöntemi olarak sadece metin yoluyla değil, aynı zamanda görsel olarak da, haber çerçevelerini çözümlemek amacıyla işlevsel bir teknik olarak kullanılabilmektedir. Televizyon ana haber bültenlerinin görüntü çerçevelemesi çözümlemesi yöntemi ile incelendiği bu tez çalışmasında haberin üretim sürecinden itibaren konusal olarak çerçevelenme süreci, içeriksel çerçevelenme süreci ve görüntü çerçevelemesi bağlamında boyutları ele alınarak çerçevelemenin boyutları değerlendirilmiştir. Örnekleme dahil edilen TRT 1, ATV, KANAL D, FOX TV, SHOW TV ve KANAL 7 televizyon kanallarına ait ana haber bültenleri 1-31 Mart 2017 tarih aralığında hafta içi yayınlanan ana haber bültenleri incelenmiştir. 23 günlük izleme sonucunda elde edilen 3320 haber belirlenen konu başlıkları altında sınıflandırılarak hangi konulara ne kadar yer verildiği saptanmıştır. Televizyon kanallarının ana haber bültenlerinden elde edilen veriler çerçevelemenin konusal ve görüntü çerçevelemesi boyutları esas alınarak bu tez kapsamında oluşturulan Görünü Çerçevelemesi Çözümlemesi yöntemi ile analiz edilerek çalışma tamamlanmıştır. Çalışma sonucunda televizyon haberlerinin benzer çerçevelerle toplumsal bakış açısını yönlendirdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
It is possible to define framing as a multidimensional process built on all the textual and visual images that begin from the production process of news and are present in the news. Framing analysis, especially used in the analysis of news texts at the beginning, emerged as a scientific method from the beginning of 1990's. Framing analysis can be used not only as a functional method of classifying news stories but also visually as a functional technique to analyze news frames. In this thesis study, which is analyzed with the method of image frame analysis of main news bulletins of television, dimensions of framing are evaluated by taking into account of subjectual framing process, contextual framing process and image framing context from the news production process. Evening news bulletins of TRT 1, ATV, KANAL D, FOX TV, SHOW TV and KANAL 7 television channels that are broadcasted on weekdays between March 1st and March 31st 2017 are included in the sampling for analyzed news items. The 3320 news items that were obtained during the 23 days of observation were classified under the headings of the identified topics, and it was determined how much importance was allocated to them. The data obtained from evening news bulletins of television channels were analyzed by image framing analysis method based on the issue and image framing dimensions of framing and the study was completed. As a result of the study, it was found that the television news directed similar aspects of the social point of view.