Exploring the effects of diversity management on organizational climate
Farklılıkların yönetiminin örgütsel iklim üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 503249
  2. Yazar: MOHAMMAD FARID NOORZAD
  3. Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. MUSTAFA TAHİR DEMİRSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Farklılık, Farklılık Yönetimi, Örgüt, Örgüt İklimi, İdari Çalışanlar, Konya İkinci Organize Sanayi Bölgesi, Diversity, Diversity Management, Organization, Organizational Climate, Administrative Employees, Konya Second Industrial Zone
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, farklılık yönetiminin örgütsel iklim üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Çalışmada her iki kavram detaylı bir şekilde ele alındıktan sonra aralarındaki ilişkiyi ölçmek amacıyla ampirik bir araştırma yapılmıştır. Söz konusu araştırmada kullanılan veriler, Konya İkinci Organize Sanayi Bölgesinde yer alan şirketlerde idari pozisyonlarda çalışan personelden bir anket formu aracılığıyla elde edilmiştir. Bölgede faaliyet gösteren ve yaklaşık 1050 idari çalışanı bulunan 216 şirkete rastgele örnekleme yöntemi ile 450 adet anket formu dağıtılmış ve bunlardan 305 tanesi geri dönmüştür. Elde edilen anketlerin incelenmesi sonrasında, istatistiksel bir analiz yapmak için geçerli ve faydalı olan toplam 273 adet anket değerlendirmeye alnımıştır. Verileri analiz etmek için SPSS paket programı kullanılmıştır. Çalışmadaki değişkenler arasındaki ilişkiyi test etmek için Pearson Korelasyon Analizi, Basit / Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi, T-testi ve ANOVA Testi gibi istatistiksel teknikler kullanılmıştır. Korelasyon analizi sonucunda, farklılık yönetimi ve çalışanlar tarafından algılanan örgüt iklimi arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Regresyon analizi sonucunda ise farklılıkları kucaklayan ve avantaj olarak kabul eden işletmelerin politikaları, uygulamaları ve prosedürlerinin çalışanlar tarafından algılanan örgütsel iklimi pozitif yönde etkilediği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to explore the effects of diversity management on organizational climate. After a comprehensive looking at the related concepts and literature, an empirical study was done aiming to test the relationship between the two variables. To end this, the required data was collected by questionnaires filled by the administrative employees working in the companies located in The Second Organized Industrial Zone of City of Konya, Turkey. Of the 216 companies operating in the zone with approximately 1050 administrative employees, 70 companies, randomly, accepted to fill the questionnaires. Almost 450 questionnaires were distributed to the administrative employees of the 70 companies, of them, 305 questionnaires returned. To analyze the data, in the SPSS package some statistical techniques including Pearson Correlation, Simple/Multiple Linear regression, t-test, and ANOVA were run to test the assumed relationship between variables. The result of the correlation test shows an approximately strong positive and meaningful relationship between diversity management and employees' perceived organizational climate. Furthermore, the results of the regression tests confirmed that policies, practices, and procedures by organizations for embracing diversity and accepting it as an advantage, positively affect employees' perceived organizational climate.