Mesnevi ve bibliyoterapi
Masnavi and bibliotherapy
  1. Tez No: 503262
  2. Yazar: ÜMMÜGÜLSÜM KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER CENGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: the story in masnavi, biblioteraphy, mevlana, personality
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Genel olarak Bibliyoterapi duygusal ve fiziksel problemlerin tedavisinde kitapların veya kitaplarda geçen hikayelerin birey tarafından okunarak; bireyin farkındalık kazanmasını amaçlayan ve diğer terapilere yardımcı bir yöntem olarak tanımlanmaktadır. Yazınsal ve anlam olarak üstün niteliklere sahip kitapların, insan psikolojisi üzerinde iyileştirici ve de kişinin var olan potansiyellerini harekete geçirici özelliklerinin bulunduğu bilinmektedir. Kitaplar, çocuklar ve gençler için yalnızca dil gelişimi ve düşünsel güçlerini geliştirmeyi amaçlamakla kalmayıp, onların kişiliklerini biçimlendirebilmelerini, daha olumlu değerler kazanabilmelerini ve içinde yaşadıkları çevreye uyumlarını kolaylaştırmaya çalışır. Ayrıca, öyküler yoluyla, toplumun ahlak kuralları, değerleri ve yaşam tarzları, genç kuşaklara aktarılabilir. Mevlana Celaleddin Rumi'nin Mesnevi isimli eserinde geçen hikayelerinin evrensel özellik taşıması sebebiyle de bu hikayelerin psikiyatrik hastalık tanısı almış bireyler üzerinde kullanılması amaçlanmıştır. Hikayelerin, problemleri somutlaştırarak kişinin çözüm yollarına ulaşmasında etkili olduğu düşünülmüş ve bu yolla psikoterapinin yanında yardımcı olarak Mesnevide geçen hikayelerin bibliyoterapi yöntemiyle hastaya ulaştırılması sağlanmıştır. Sonraki aşamada hastayla görüşülmüş ve birebir bu hikaye ile ilgili düşünceleri sorulmuştur. Çalışmamda Eskişehir Devlet Hastanesi Psikolojik Danışma Biriminde 2015 ve 2016 yıllarında bizzat yaptığım bireysel görüşmeler ve Psikiyatri Servisinde yatan hastalarla yaptığım bireysel görüşmeler baz alınmıştır. Çalışma sırasında hastaların kimlik bilgileri ve belirgin olabilecek özellikleri çıkartılmıştır. Bu çalışmada Eskişehir'de psikolojik rahatsızlıkları nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvuran bireyler arasında yapmış olduğum Mesnevi ile Bibliyoterapi uygulamalarını ve sonuçlarını paylaşarak daha çok manevi danışmanlık ve rehberlik alanına katkı sunmayı amaçladım. Psikolojik rahatsızlıkları ile başa çıkamayıp sağlık kuruluşlarına başvuran bireyler ile yapmış olduğum Mesnevide geçen hikayeler ile bibliyoterapi uygulamalarını ve sonuçlarını paylaşarak manevi danışmanlık ve rehberlik alanında kullanılmasına örneklik teşkil etmesi amaçlanılmıştır. Anahtar Kavramlar: mesnevide geçen hikayeler, bibliyoterapi, mevlana, kişilik gelişimi
Özet (Çeviri)
Biblotherapy is defined as a method which necessitates reading books on the cure of emotional and physical problems as the helper of other therapies. It is known that books that have superior quality in terms of literary and meaning, has features that are theraputic on human psychology and motivative on one's existing potential. Books do not only aim at improving children and teenager's language and intellectual development but also try ease to form their own individiuality, to gain more positive values and to adapt the environment they live in. Besides, moral principles, values, lifestyles of community can be transferred young generations via stories. It is aimed that since Mevlana's stories in Masnavi are universal, they can be used on the psychiatric disordered individuals. It is thought that stories should transmit problems and their solutions by embodying them and by that way alongside psychotherapy, as a helper, Masnavi stories can be transmitted to the patient via bibliotherapy method. In the next step, an interview is made with the patient and questioned his/her thoughts about the story. In my research I base on individual interviews which I have made in 2015 and 2016 at the Eskişehir State Hospital's Psychological Consultation Unit and Psychiatriy Service with inpatients. During the research, patient's identity informations and distinct features have been removed. In that research which I carried out on individuals among who applied healtcare institutions for their psychological disorders in Eskişehir, I aimed at contributing spiritual care and counseling field by sharing results and practices of Masnavi and Bibliotherapy. It is aimed by that research which carried out on the individuals applied healtcare institutions because of struggling their psychological disorders, contributing on spiritual care and counseling field by sharing results and practices of Masnavi and Bibliotherapy.