Birleşmiş Milletler engelliler on yılı sürecinin Türkiye'deki engellilere yönelik sosyal politikalara etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of united nations decade of disabled persons on social policies for disabled persons in Turkey
  1. Tez No: 503357
  2. Yazar: GÜLAY KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL BARIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Engelli, Dezavantajlı Grup, Ayrımcılık, Dışlanma, Rehabilitasyon, İstihdam, Disabled, Disadvantaged Group, Discrimination, Exclusion, Rehabilitation, Employment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Geçmişten günümüze, her toplumda engelliler bir şekilde ayrımcılığa ve dışlanmaya maruz kalmışlardır. Engellilere yönelik bu tutumlar bireyin fiziksel-zihinsel özrünün yanında sosyal yönden de engelli olmasına yol açmaktadır. Bu tutumların yanında engellilerin sorunları; fiziki koşulların yetersizliği, eğitim ve istihdam konusundaki yetersizlikler, yoksulluk ve rehabilitasyon hizmetlerinin yetersiz olmasıdır. Söz konusu bu problemlerin ortadan kaldırılması için engelliler ile ilgili evrensel bir tutum oluşturulması gerekmektedir. Uluslar arası sözleşmeler, projeler ve çeşitli faaliyetlerle hem dünyada engellilere yönelik farkındalığı artırmak hem de haklarını güvence altına almak amaçlanmaktadır. Ulusal düzeyde ise, devletler yasalarla, sivil toplum kuruluşları da toplumsal faaliyetlerle engellilerin haklarını korumak ve sorunlarını çözmek için çalışmalar yapmakla görevlidir. Son yıllarda ulusal ve uluslar arası düzeydeki faaliyetlerin bu çerçevede geliştiği ve bu bağlamda işbirliği sağlandığı görülmektedir. Araştırmanın amacı, engellilere yönelik uluslar arası faaliyetlerin incelenerek Türkiye'deki sosyal politikalara etkisinin incelenmesidir. Nitel araştırma yöntemi ile hazırlanan çalışmada Birleşmiş Milletler Engelliler On Yılı sürecinde belirlenen hedefler doğrultusunda Türkiye'deki sosyal politikalar karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
From past to present day, in every society, the disabled ones have somehow been subjected to discrimination and exclusion. These attitudes towards them lead to the disability of the individual in social manner in addition to the physical/mental disability. Besides these attitudes, the problems of the disabled persons are inadequacy of physical conditions, inadequacy of education and employment, poverty and inadequate rehabilitation services. In order to overcome these problems, it is necessary to establish a universal attitude about the disabled persons. With international agreements, projects and various activities, it is aimed to raise awareness of people towards them and to secure their rights. At the national level, governments and civil society organizations are also responsible for working to solve their problems and protecting the rights of people with disabilities through laws and social activities. It seems that in recent years, national and international activities have developed in this framework and cooperation has been achieved in this context. The aim of this study is to examine the effects of international activities for disabled persons to the social policies in Turkey. In this work prepared with qualitative research methods, the social policy in Turkey was evaluated in comparison, in line with the objectives set out in the United Nations Decade of Disabled Persons.