Çanakkale'de savaş alanları, şehitlik ve anıtlar
Battlefields, martyrs and monuments in Çanakkale
  1. Tez No: 503413
  2. Yazar: HATİCE ÖZLEM ÖZHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN ALTUNCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Çanakkale, Savaş Alanları, Komutanlar, Şehitlikler, Anıtlar, Çanakkale, Battle Fields, Commanders, Martyrdoms, Monuments
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 367
Özet
Çanakkale Savaşları, Türk tarihinde şüphesiz ki çok önemli bir yere sahiptir. Çanakkale'de askerlerimiz savaşın her türlüsünü görerek gelecekteki savaşlar konusunda önemli tecrübeler kazanmıştır. Çanakkale Savaşları'nda birçok değerli komutan görev almış, zaferin kazanılmasında büyük emekleri ve unutulmaz kahramanlıkları olmuştur. Çanakkale'de Türk ordusu denizde, karada ve havada çetin mücadeleler vermiştir. Çanakkale Cephesi hakkında çok şeyler yazılmış ve söylenmiştir. Çanakkale savaş alanları da hâlâ muharebelerin izlerini taşıyıp, Çanakkale Ruhunu yansıtmaktadır. Bu çalışmada, Çanakkale savaş alanlarının savaş zamanındaki durumları ile buralarda yaşanan muharebeler genel olarak anlatılmış ve Çanakkale savaş alanlarında 30 gün süreyle saha araştırması yapılarak savaş alanlarının günümüzdeki durumları hakkında fotoğraflar ekseninde görsel bir değerlendirme yapılmıştır. Şehitlikler savaşın izlerini taşıyan ve maneviyatını yansıtan mekânlardır. Anıtlar ise savaşlarda ödenen bedellerin büyüklüğünü gösteren ve bu bedellerin unutulmamasını sağlayan yapılardır. Şehitlikler ve anıtlar hakkında bilgiler verilmiş ve bu bilgiler ayrıntılı fotoğraflarla desteklenerek şehitlikler ve anıtlar tanıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
Çanakkale Battles, without a shade of doubt, have a great importance in Turkish History. In Çanakkale Battles, our soldiers had seen all kinds of wars and they had gained many experiences for future battles. Many worthy commanders had participated in those battles, their great effort and unforgettable heroisms have played a big role of the achievement of the victory. In Çanakkale, Turkish Army has had tough battles on land, marine and air. Many things has been written and narrated about Çanakkale Battles. Areas which Çanakkale Battles took place in still carry the traces of war and reflect the Spirit of Çanakkale. In this study, the condition of the battlefields and the battles that had taken place there have been narrated, also, a visual evaluation has been made through the photographs and a 30-day field research has been conducted in the battlefields. Martyrs are places that carry the traces of wars and reflecting the battle spirit. Monuments are constructions that show the size of the prices of wars and ensure that they won't be forgotten. Information about martyrs and monuments has been given, also, martyrs and monuments have been introduced by the given informations supported with detailed photographs.