A'râf sûresi'ndeki kıraatlerin tefsire yansıyan yönleri ve sûre içerisinde yer alan belli başlı dini kavramların tartışmalı izahı
Reflected aspects of interpretation in A'raf sûrah and contradictive explanation of main religious concepts involved in A'raf sûrah
  1. Tez No: 503442
  2. Yazar: ARİF ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET ÇAĞIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: A'râf Sûresi, kıraat, yedi harf, Kıraat-ı Aşere, usûl, A'raf Sûrah, Qur'an Recitation, seven letters, Ashara-i-Qur'an Recitation, method
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma, bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde kıraatin tarifi, konusu, faydası ve gayesi, yedi harf meselesi, kıraat çeşitleri ve kıraat ilmindeki tarikler hakkında genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde Âsım kıraatinin usûlü ve genel kaideleri tek tek ele alınmış, kıraatle ilgili geçen ıstılahlar hakkında bilgi verilmiş, ele aldığımız, sûrenin muhteviyatıyla alakalı bilgiler sunulmuştur. Daha sonra ise günümüzde en yaygın kıraat olan Âsım Kıraati ile diğer kıraat imamlarının kıraat ve lafız ihtilaflarına örnek olması amacıyla, sûrenin 1-51. âyetleri arasındaki farklılıklar belirtilmiştir. İkinci bölümde tezimizde ele aldığımız A'râf Sûresi'ndeki manaya etki eden kıraat farklılıkları farklı kaynaklardan istifade edilerek gösterilmiştir. Üçüncü bölümde ise, A'râf Sûresi'nde yer alan bazı kavramlar, bulundukları âyetler üzerinden incelenmiştir. Çalışma, sonuç ve kaynakça ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
This study consists of an introduction and three sections. The definition, content, benefits, purpose history and varieties of qırâah, as well as seven letters matter and general information about qırâah's scientific tariqs were reviewed in the introduction part. The procedure and general principles of Asım's qırâah were adressed in detail in the first chapter. Additionally, terms about qira and information related with the content of the Quran's section were discussed. Moreover, differences in verses 1-51 were defined to serve as an example for recitation and statement disputes between Asım's qırâah as the most common qırâah and other qira's. The second part demonstrated recitation differences affecting the meaning of A'râf Sûrah. The consepts found in the A'râf Sûrah were studied using the related verses in the third chapter. The thesis was finished with consclusion and bibliography.