Celâleyn Tefsiri'ndeki hadislerin tespiti ve değerlendirilmesi (A'râf Suresi'nden İsrâ Suresi'ne kadar)
Identification and evaluation of hadiths in Celaleyn interpretation (From Araf Sura to Isra Sura)
  1. Tez No: 832044
  2. Yazar: GÜNDÜZ KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURULLAH AGİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadith, Detection, Jalalayn, Suyuti, Mahalli
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma, Celâlüddin Mahallî ve Celâlüddin Süyûtî tarafından telif edilen ve asırlarca okunarak ün kazanmış olan“Celâleyn Tefsiri”adlı eserdeki hadislerin tespit ve değerlendirilmesini ele almaktadır. Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu, amacı, kapsamı, önemi ve araştırmanın metodu hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde, Mahallî ve Süyûtî'nin hayatları, ilmi yönleri, hocaları, öğrencileri, eserleri ve aynı zamanda tefsir metotlarına değinilmiştir. İkinci bölümde ise Süyûtî'nin kaleme aldığı tefsirin bir kısmı (A'raf suresinden İsrâ suresine kadar) ele alınmıştır. Bu kısım toplamda 11 sureyi kapsamaktadır. Bu bölümde Süyûtî'nin kullandığı hadisler tespit edilmiş, her birinin kaynakları gösterilmiş ardından hadislerin hem tefsirdeki şekilleri hem de kaynaklardaki orijinal metinleri verilerek tamamı tercüme edilmiştir. Sonrasında kaynak taraması, hadislerin tespiti ve tahlili yapılarak değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study deals with the determination and evaluation of the hadiths in the work of its authors, Celâlüddin Mahallî and Celâlüddin Süyûtî, which gained fame by being read for centuries. Our study consists of three parts, including the introduction. In the introduction part, information about the subject, purpose, scope, importance of the thesis and the method of the research is given. In addition, general information about tahric is given and the importance of tahric studies in determining the authenticity of hadiths is mentioned. In the first chapter, the lives, scientific aspects, teachers, students, works of Mahalli and Süyûtî, as well as their exegesis methods are mentioned. In the second part, a part of the tafsir written by Süyûtî (from the chapter of A'raf to the chapter of Isra) is discussed. This part includes 11 suras in total. In this section, the hadiths used by al-Suyuti were identified, the sources of each were shown, and then all of the hadiths were translated by giving both the forms in the tafsir and the original texts in the sources. Afterwards, literature review, determination and analysis of hadiths were made and evaluated.