االتوجيهات النحوية والصرفية والبلاغية في سورة الأعراف
A'râf Sûresi'nde nahiv, sarf ve belagat yorumları
- Tez No: 861165
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Araf Suresi, On Kıraat, Nahiv İlmi, Sarf İlmi, Belagat İlmi, Surah al-A'raf, Ten Recitations (Qiraat), Grammar Science, Science Of Consumables, Science Of Rhetoric
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Kıraat bilimine yönelik teorik açıdan rehberlik planı hazırlama amacıyla uzun süren çalışmalar ve plan üzerinde uzun düşünme neticesinde araştırmacı aşağıdaki sonuçlara ulaştı: (A'raf Suresi'ne yönelik nahiv, sarf ve belagat yönlerine özgün çalışma) başlıklı bu çalışma, A'raf Suresi'ndeki nahiv, sarf ve belagat yönlerini ele alan ve bu alanda yer alan Kur'an kıraatlerini kapsamanın yanı sıra nahiv, sarf ve belagat açısından bunları yönlendirmenin yöntemlerini açıklamayı hedeflemiştir. Rehberlik, kıraat, nahiv, sarf, belagat ve benzeri bilimlerle yakından bağlantılıdır. Dolayısıyla araştırmacı, bir kaynak olarak kabul edilen bu rehberliğin hakikatini ve Allah'ın Kitabı'nın tefsirinde kaynak kabul edilen tefsir, nahiv, sarf ve belagat alanında ondan faydalanmanın yollarını ortaya koymakla beraber, bu rehberliğin çoklu kıraatlerden kaynaklanan bazı faydalarını da ortaya koyacaktır. Bu tezde önemli olan, ortak ilkeleri olan diğer bilimlerden farklı olarak temel olmaktan ziyade uygulamalı bir karaktere sahip olan rehberlik biliminin hizmetine araştırmacının katkı sunmasıdır.Araştırmacı, on kıraati sık sık okuyarak uygulama ve örnekler kullanmış ve (A'raf Suresi) örneklendirmiştir.
Özet (Çeviri)
After long contemplations and close studies to draw up a theoretical guidance plan for the science of readings, the researcher came up with the following: This study, entitled: (THE GRAMMATICAL, MORPHOLOGICAL AND RHETORICAL COMMENTS IN SURAT AL-A'RAF ), that dealt with the grammatical, morphological, and rhetorical directions in Surat Al-A'raf and explained the ways of directing them in terms of grammar, morphology, and rhetoric, in addition to taking stock of the Qur'anic readings contained in this field. Guidance is closely linked to the science of lessons, grammar, morphology, rhetoric, and the like, so the researcher will show some of the benefits that result from this guidance of multiple readings while revealing the reality of the advice and ways to benefit from it in the field of interpretation, grammar, morphology, and rhetoric, as it is considered a source of citation in Interpretation of the Book of God, and what is essential in this thesis is that the researcher will contribute to serving the science of guidance, which has an applied character rather than an original one, unlike other sciences that have common principles. The researcher has used applications and examples through the frequent decimal readings and made (Surat Al-A'raf an example) .