Tabaka oryantasyonunun kavak, çam ve ladin'den üretilmiş kontrplak ve LVL'lerin bazı teknolojik özellikleri üzerine etkisi
The effect of layer orientation on some technological properties of plywood and LVL produced poplar, pine and spruce
  1. Tez No: 503549
  2. Yazar: ÖZKAN CIRRIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Mühendislik Bilimleri, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Wood Products, Engineering Sciences, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tabaka Oryantasyonu, Kontrplak, Micro-lam, Teknolojik Özellikler, Layer Orientation, Plywood, Laminated Veneer Lumber, Technological Properties
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odun Mekaniği ve Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada, tabaka oryantasyonunun farklı ağaç türlerinden üretilmiş kontrplak ve LVL'lerin bazı teknolojik özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, 5 tabakalı kontrplak, micro-lam (LVL), orta tabakası dik yapıştırılmış LVL ve orta tabakaları birbirine paralel yapıştırılmış kontrplak levhalarının üretimi yapılmıştır. Levhaların üretiminde, ağaç türü olarak Melez Kavak (Populus deltoides), Sarıçam (Pinus sylvestris L.) ve Doğu Ladini (Picea orientalis L.) tutkal türü olarak üre formaldehit ve fenol formaldehit tutkalları kullanılmıştır. Üretilen levhaların fiziksel özelliklerinden denge rutubet miktarları TS EN 322, özgül ağırlıkları TS EN 323-1, ısıl iletkenlik katsayısı ASTM C 518 & ISO 8301; mekanik özelliklerinden çekme makaslama direnci TS EN 314-1, eğilme direnci ve elastikiyet modülü ise TS EN 310 standartlarına göre belirlenmiştir. Sonuç olarak, en yüksek mekanik direnç değerleri LVL levhalarından, elde edilirken; en düşük değerler ise, orta tabakaları paralel yapıştırılmış kontrplak levhalarında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to investigate the effect of layer orientation on some technological properties of plywood and LVL produced from different wood species. For this purpose, 5-layers plywood, laminated veneer lumber (LVL), LVL that laminated the middle layer perpendicular to the other layers and plywood that laminated the middle layers parallel to each other were produced. The production of panels, poplar (Populus deltoides), Scots pine (Pinus sylvestris L.) and spruce (Picea orientalis L.) were used as wood species and urea formaldehyde and fenol formaldehyde were used as adhesive . Physical properties of the samples included equilibrium moisture content, specific gravity and thermal conductivity were determined according to TS EN 322, TS TS EN 323-1 and ASTM C 518 & ISO 8301, respectively. Also mechanical properties such as shear strength, bending strength and modulus of elasticity were evalueted according to TS EN 314-1 and TS EN 310. As a result of the study, the highest mechanical strength values were obtained from LVL panels while the lowest values were found in plywood that laminated the middle layers parallel to each other.