Erken doğum tehdidi (EDT) olan gebelerde derin gevşeme egzersizlerinin bebek sağlığı üzerine etkileri
The effects of deep relaxation exercises on baby health in pregnant women with preterm birth (PB)
- Tez No: 503585
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY RATHFISCH
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Gevşeme Egzersizleri, Erken Doğum, Yenidoğan, Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği, Pregnancy, Relaxation Exercises, Preterm Birth, NewBorn, The State-Trait Anxiety Scale
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Örüklü, C. (2018). Erken Doğum Tehdidi (EDT) Olan Gebelerde Derin Gevşeme Egzersizlerinin Bebek Sağlığı Üzerine Etkileri. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği ABD. Doktora Tezi. İstanbul. Dünya Sağlık Örgütü erken doğumu (ED), yenidoğanın kilosu ne olursa olsun, doğumun 37. gebelik haftasından önce gerçekleşmesi olarak tanımlamaktadır. Bu araştırma, erken doğum tehdidi olan kadınlarda gebelik sonuçları üzerinde gevşeme eğitim programının etkinliğini araştırmak amacıyla planlandı. Randomize kontrollü deneysel şekilde tasarlanan araştırma Haziran 2016 ve Mayıs 2017 tarihleri arasında İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Perinatoloji Kliniği'nde 80 gebeyle yapıldı. Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği ve Prenatal Bağlanma Envanteri tüm gebelere uygulandı. Deney Grubu gebelere müzik eşliğinde gevşeme eğitimi verildi. Aldıkları eğitimi günde üç kez tekrarlamaları istendi. Doğum sonrasında da Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği tekrar uygulandı. Araştırma sonucunda elde edilen veriler bilgisayar ortamında MedCalc Statistical Software version 12.7.7 Programı kullanılarak gerçekleştirildi. Çalışmada doğum haftası, normal doğuma müdahale, yoğunbakıma gitme durumu, FKH değerlendirme, yenidoğanın ağırlığı, 1. ve 5. dakika apgar puanı parametrelerinde deney ve kontrol grupları arasında anlamlılık bulundu. Kontrol grubunun ilk görüşmede ve son görüşmede Durumluk ve sürekli kaygı, Prenatal bağlanma ortalamaları deney grubuna göre yüksek bulundu. Sonuç olarak; gebelerin kaygıları arttıkça bebeklerine bağlanmaları artmakta ve bebeklerinin sağlık durumu olumsuz etkilenmektedir, gebeler gevşeme egzersizlerini uyguladıkça rahatlamakta ve bu rahatlamayla birlikte doğum haftaları uzamakta, kaygıları azalmakta, bebeklerine bağlanma oranları azalmakta ve bebekleri daha sağlıklı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Örüklü, C. (2018). The Effects of Deep Relaxation Exercises on Baby Health in Pregnant Women with Preterm Birth (PB). İstanbul University, Institute of Health Science, Department of Women Health and Disease Nursing. Doctoral Thesis. İstanbul. The World Health Organization defines preterm labor (PL) as the birth of the newborn, regardless of the weight of the newborn, before the 37th gestational week of birth. This study was planned to investigate the efficacy of a relaxation training program on pregnancy outcomes in women with preterm labor. Designed randomly controlled experimental study was conducted between June 2016 and May 2017 with 80 pregnant women at the Perinatology Clinic of İstanbul Health Sciences University Sultan Süleyman Education and Research Hospital. The State-Trait Anxiety Inventory and Prenatal Attachment Inventory were applied to all pregnancies. Experiment Group pregnants was given relaxation training in music accompaniment. They have been requested to repeat the training three times a day. The State-Trait Anxiety Scale was administered again after the birth. The results of the study were obtained by using MedCalc Statistical Software version 12.7.7 program in computer environment. In the study, there were significant differences between the experimental and control groups in the parameters of birth week, normal birth intervention, intensive care leave, FHR evaluation, newborn weight, 1st and 5th minute apgar score. Control Group's state and perpetual anxiety and prenatal attachment averages were higher than the experiment group. In conclusion; as the anxiety of the pregnant women increases, their attachment to their babies increases and the health status of their babies is adversely affected. Pregnancy relaxation exercises, and with this relief, the week of birth is extended, the anxiety decreases, the rate of attachment to the baby decreases and the baby becomes healthier.