Inhibition effects of conjugated linoleic acid (CLA) formed by isolated rumen fungi on Salmonella spp
İzole edilen rumen fungusları tarafından üretilen konjuge linoleik asidin Salmonella spp üzerine inhibisyon etkileri
- Tez No: 503637
- Danışmanlar: Prof. Dr. MEHMET SAİT EKİNCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Antimikrobial, Konjuge linoleik asid, Gut fungi, Linoleik asid, Salmonellosis, Antimicrobials, Conjugated linoleic acid, Gut fungi, Linoleic acid, Salmonellosis
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Konjuge linoleik asit (KLA), herbiri biyolojik akltiviteye sahip ancak cis-9, trans-11 ile trans-10, cis-12'nin fizyolojik etkileri olduğu bilinen linoleik asidin izomerlerinin ortak karışımıdır. Bu izomerler çoğunlukla, anaerobik gut funguslarının (AGF) doğal yaşam ortamı olan ruminant hayvanların et ve süt ürünlerinde bulunur. Bu çalışmada AGF tarafından KLA formasyonu ve sentezlenen bu KLA'nın Salmonellosis üzerine olası etkileri araştırılmıştır. Ruminantların dışkı örneklerinden izole edilmiş olan AGF morfolojik karakterler ve ITS dizileme sonuçlarına göre Orpinomyces spp ve Neocallimastix spp olarak tanımlanmışlardır. Temel bulgular AGF'nın linoleik asiti etkin bir şekilde KLA'ya çevirdiklerini göstermiştir. Aynı cinsin izolatları arasında bile KLA üretimi bakımından önemli varyasyonun gözlemlenmesine rağmen, yeni izole edilmiş olan Orpinomyces izolatlarının Neocallimastix izolatlarına göre KLA formasyonunda çok daha etkin oldukları belirlenmiştir. Orpinomyces izolatlarından birisinin, örneğin, diğer iki izolata nazaran daha yüksek KLA formasyon yeteneğine sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca besi yerlerinde enerji kaynağı olarak glikoz veya sellobiyoz yerine linoleik asit kullanıldığında KLA üretiminin arttığı ve proses süresinin kısaldığı tespit edilmiştir. Üretilen bu KLA'nın Salmonella spp'ye karşı olası antibakterial etkileri de araştırılmıştır. Sonuçlar, her iki AGF izolatlarının ürettiği KLA'nın dört Salmonella sp. suşu (Salmonella enterica, Salmonella typhi ATCC 14081, Salmonella sp.1 ve Salmonella sp.2) üzerinde dikkate değer bir antibakteriyel etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Conjugated linoleic acid (CLA) is a collective mixture of isomers from linoleic acid that each of them has been identified to have biological activity but basically cis-9, trans-11 and trans-10, cis-12 isomers found to have physiological effects. These isomers mostly found within meat and dairy products derived from ruminant herbivores, in where, anaerobic gut fungi (AGF) inhabits naturally. In this study, CLA formation by AGF and possible roles of synthesised CLA on Salmonellosis were investigated. AGF, isolated from the feacal samples of ruminants, identified as Orpinomyces sp. and Neocallimastix sp using both morphological characteristics and ITS sequencing data. The preliminary findings showed that isolated AGF have ability to convert linoleic acid (LA) to CLA effectively. Newly isolated Orpinomyces spp. are more likely to be involved in CLA production compare to Neocallimastix spp, although remarkable variation in CLA production, even between isolates of same species, was observed. One strain of Orpinomyces sp, for instance, has significantly higher ability in CLA production than the two other isolates. It was also noticed that using linoleic acid as a growth substrate in the medium instead of glucose or cellobiose, enhances the production of CLA and shortens the time needed for the process. The produced CLA was investigated for its possible antibacterial effects against Salmonella spp. The results showed that CLA formed by both isolates of AGF has a remarkable antibacterial effect on all four strains of Salmonella spp. (Salmonella enterica, Salmonella typhi ATCC 14081, Salmonella sp.1 and Salmonella sp.2) used for current study.