Şeyhî Dîvânı'nda tıbbî unsurlar
Medical elements on the Şeyhî's Divan
- Tez No: 503703
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHAT DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan, Şeyhî, tıp, meslek, Divan, Şeyhî, medicine, profession
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 477
Özet
Şeyhî, 15. yüzyılın önemli şâirlerinden ve hekimlerinden biridir ve klasik Türk şiirinin kurucularından kabul edilir. Bu çalışmada onun divanında yer verdiği tıbbî unsurlar incelenmiştir. Çalışma, dört bölümden oluşmaktadır. Her bölümde konuyla ilgili bilgi verilmiş ve o hususun yer aldığı beyitlerden örnekler nesre çevirileriyle birlikte sunulmuştur. Çalışmanın amacı; Şeyhî'nin, şiirlerinde meslek alanı olan tıpla ilgili unsurlara ne şekilde yer verdiğini tespit etmektir.
Özet (Çeviri)
Şeyhî, is one of the most important poets and physicians of the 15th century and is accepted by the founders of classical Turkish poetry. In this study, the medical elements of his divan were examined. The study consists of four parts. In each section, relevant information was given on the subject, and examples from the couplets in which the matter is included are presented with the translation of the prose. Purpose of the study; It is to determine how Şeyhî's place in poetry is related to the elements of poetry, which is the profession.