Marka kimliği ve şehir markalaşması: Kayseri örneği
Master's thesis: Brand identity and city branding: Kayseri example
- Tez No: 503711
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLHAMİ VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Şehir Markası, Şehir Markalaşması, Marka Şehir, Kayseri
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Gelişen dünyamızda her geçen gün daha da zorlaşan rekabet koşulları, firmaları farklı stratejiler oluşturma ve pazarlama faaliyetlerini genişletme yoluna itmektedir. Pazarlama kavramı artık sadece somut varlıkları değil; kişi, hizmet, düşünce ve şehirleri de kapsamaktadır. Firmalarda olduğu gibi, bölge, şehir ve hatta ülkeler arasında da; kendilerine mal olmuş ürünler, doğal güzellikler, turistik bölgeler vs. gibi kendi destinasyonlarına özgü değerler ile marka şehir yaratma konusunda bir rekabet söz konusudur. Bu sayede ülkeler veya şehirler, yatırımcıları, ziyaretçileri kısaca müşterileri kendilerine çekebilmeyi düşünmektedirler. Burada önemli olan şehirlerde hedef kitlesi olan bireylerin zihinlerinde edinmiş oldukları yerdir. Kişilerin zihinlerinde yer tutmuş ve tutarlı bir şekilde oluşturulmuş şehrin marka kişiliği o şehrin rekabet gücünü arttırarak ekonomik olarak kalkınmasını destekleyebilir. Bu çalışmada; Kayseri kentinde yaşayan ya da bir süreliğine Kayseri kentinde ikamet eden insanların, Kayseri kenti ile ilgili duygularını, düşüncelerini ve olumlu ya da olumsuz yargılarını ölçmeye yönelik bir anket çalışması yapılmıştır. Yapılan anket çalışması neticesinde; insanların zihnindeki şehir imajı artı ve eksileriyle ortaya çıkmıştır. Bu bilgiler ışığında Kayseri şehrinin marka bir şehir olma yolundaki avantajları ve dezavantajları belirlenip, daha sağlam alt yapılı bir marka şehir yaratma strateji oluşturulmasına fırsat verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The increasingly difficult competitiv conditions in our developing world push companies to create different strategie sand expand their marketing activities. Concept of the marketing does not include only a tangibleassets, people, services, thought sandcities. But there is a competition between companies, region, cities and even countries for creating a brand city with unique values of their own goods, natural beauties, tourist areas, etc. In this regard, investors in countries and cities think that visitors can attract customers. What is important here is the place in mind that individuals with the target mass have acquired. The brand identity of the city, built up a consistent manner in the minds of people can promote the economic development of that city by increasing its competitive power. In this study, asurvey was conduct edtomea sure the feelings, thoughts, and positive ornegative perceptions of people living orresiding in Kayseri. As a result of a survey conducted through question are the image of the city in the minds of people has emerged with its pluse sandminuses. In this light, the advantage sanddis advantages of the Kayseri city as a brand city have been identifiedand an opportunity has been createdfor a strategy of creating a more robustsub-brandcity. KeyWords: Trademark, City Brand, City Branding, Trademark City, Kayseri.