Şehir marka imajı ve şehir marka kişiliğinin uluslararası öğrencilerin davranışsal niyeti üzerindeki etkisi; İstanbul örneği
The effect of city brand image and city brand personality on behavioral intention of international students; the case of Istanbul
- Tez No: 744044
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ÇENGEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: City Branding, City Image, City Personality, Behavioral Intention, International Students
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Şehirlerin rekabet gücü, büyük ölçüde benzersiz marka imajı ve kimliği oluşturmaya, unutulmaz marka deneyimleri sağlamaya ve geleceğe dair olumlu davranışsal niyetler geliştirmeye dayanır. Bu çalışma, temel marka çağrışımları olan algısal imaj, duygusal imaj ve kişiliği bir şehir markasına karşı oluşan davranışsal niyeti ile bütünleştirerek bir model oluşturmuştur ve bu çağrışımların İstanbul şehrinin üniversitelerinde eğitim gören uluslararası öğrencilerin tavsiye etme niyeti ve tekrar ziyaret etme niyetlerinin üzerindeki etkiyi incelemiştir. Yapısal analiz kullanılarak toplam 376 kullanılabilir anket analiz edilmiştir. Bu çalışmanın amacı İstanbul ilinde mevcut olan üniversitelerin çeşitli fakültelerinde öğretim gören uluslararası öğerncilerin tarafından algılanan şehir imajı ve şehir kişiliğinin kendilerinin gelecekteki davranışsal niyetleri üzerindeki etkiyi ve ilişkiyi ölçmektir. Bu bağlamda şehir imajının boyutları olan algısal imaj ve duygusal imaj, şehir kişiliğinin alt boyutları olan samimiyet, heyecan, özgünlük ve yetkinlik, sertlik ve geleceğe yönelik davraşıssal niyet incelenmiş ve boyutlar arası ilişkiler değerlendirilmiştir. Verilerin toplanmasında sosyo - demografik formlar, Şehir İmaj Ölçeği, Şehir Kişiliği Ölçeği ve Ziyaretçi Davranışı Ölçeği kullanılmış, araştırma kesitsel saha araştırması niteliğinde olmuştur. Sonuçlar, destinasyon kişiliği için dört faktörden üçü, algısal imajın iki alt boyutu ve duygusal imajın uluslararası öğrencilerin davranışsal niyetini etkilediğini göstermektedir. Anahtar Kavramlar: Şehir Markalaşması, Şehir İmajı, Şehir Kişiliği, Davranışsal Niyet, Uluslararası Öğrenciler
Özet (Çeviri)
Cities' competitiveness relies heavily on building unique brand image and identity, providing memorable brand experiences, and developing positive behavioral intentions for the future. This study created a model by integrating the basic brand associations, perceptual image, emotional image and personality, with behavioral intention towards a city brand, and examined the effect of these associations on the intention to recommend and revisit intentions of international students studying at the universities of the city of Istanbul. A total of 376 usable questionnaires were analyzed using structural analysis. The aim of this study is to measure the effect and relationship of city image and city personality perceived by international students studying at various faculties of universities in Istanbul on their future behavioral intentions. In this context, the perceptual image and emotional image, which are the dimensions of the city image, the sub-dimensions of the city personality, sincerity, excitement, originality and competence, rigidity and behavioral intention for the future were examined and the relations between the dimensions were evaluated. Socio-demographic forms, City Image Scale, City Personality Scale and Visitor Behavior Scale were used to collect the data, and the research was a cross-sectional field study. The results show that three out of four factors for destination personality, two factors of perceptual image and emotional image, influence the behavioral intention of international students.