Kronik kalp yetmezliğine yönelik klinik rutine konulan hasta eğitiminin değerlendirilmesi
Evaluation of patient education in clinical routine towards chronic heart failure
- Tez No: 503751
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN AVŞAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hasta eğitimi, hasta memnuniyeti, hemşirelik, kalp yetmezliği, özbakım, sağlık davranışları, tekrarlı yatış, Health failure, heart behaviors, nursing, patient education, patient satisfaction, repeated hospitalization, self-care
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Kronik Kalp Yetmezliğine Yönelik Klinik Rutine Konulan Hasta Eğitiminin Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı, kronik kalp yetmezliğine yönelik klinik rutine konulan hasta eğitiminin değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Bu araştırmada tek gruplu ön test-son test yarı deneme modeli kullanıldı ve araştırma iki aşamada gerçekleştirildi. Araştırmanın birinci aşamasını 8 hemşire, ikinci aşamasını ise araştırma kriterlerine uyan 31 KKY hastası oluşturdu. Araştırma'nın verileri Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği'nde Ağustos 2016-2017 tarihleri arasında toplandı. Araştırmanın birinci aşamasında Hemşirelere“Hemşire Tanıtım ve Hasta Eğitimini Değerlendirme Formu”uygulandıktan sonra hemşirelerle üç oturum ve iki toplantı yapılarak“Planlı Hasta Eğitimi Yapıyorum”eğitimi verildi. Hasta eğitim odası oluşturuldu ve eğitim materyalleri hazırlandı. Hemşirelere verilen eğitimler tamamlandıktan sonra araştırmanın ikinci aşamasına geçildi. KKY'li hastalara klinik hemşireler tarafından verilen hasta eğitiminin hastalarının kalp yetmezliği sağlık davranışlarına, öz bakım güçlerine, tekrarlı yatışlarına ve memnuniyet düzeylerine etkisinin değerlendirilmesi için gerekli formlar dolduruldu. Aynı formlar hastalar taburcu olduktan sonra ve 3 ay sonra telefonla aranarak tekrar doldurtuldu. Veriler yüzdelik dağılımı, Oneway-Anova, ki-kare, Tukey testi ve t-testi kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Araştırmaya başlamadan önce hemşirelerin %37.5'inin planlı hasta eğitimi verdiği ve hastaların %87.9'unun daha önce hiç hasta eğitimi almadığı saptandı. Hastaların KYSDÖ eğitim öncesi puan ortalaması 47.42±11.69, eğitim sonrası puan ortalaması 63.66±11.12 ve eğitimden 3 ay sonraki puan ortalaması ise 66.25±25.00 olarak saptandı. Gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi (p0.05),“Öz Bakım Sağlamada Kendine Güven”alt boyutunun gruplar aralarındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi (p0.05). Yapılan hasta eğitimi ile hastaların %75.8'inin konuların yeterliliğinden, %93.9'unun konuların yararlığından, %84.8'inin eğitmenin bilgisinden çok memnun oldukları tespit edildi. Sonuçlar: Hasta eğitiminin, hastaların KKY sağlık davranışlarını arttırdığı, hastaların öz bakımını sürdürmesini, öz bakımını yönetmesini ve öz bakımını sağlarken kendine güvenmesini geliştirdiği, hastaların eğitimden çok memnun oldukları fakat hastaların tekrarlı yatışları üzerinde etkisinin olmadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
EVALUATİON OF PATİENT EDUCATİON İN CLİNİCAL ROUTİNE TOWARDS CHRONİC HEART FAİLURE Aim: The aim of this study is to evaluation of patient education in clinical routine towards CHF. Materials and Methods: A single-group pre- and post-test quasi-experimental research design was used in this study and the study was conducted in two stages. The first phase of the study consisted of 8 nurses and the second phase consisted of 31 patients with CHF who meet the research inclusion criteria. The study data were collected in the Cardiology Clinics of Erzurum Regional Training and Research Hospital between August 2016 and August 2017. After applying the“Nurse Information and ”Patient Training Evaluation Form“, a training on ”Provision of Planned Patient Training“ was given to nurses in 3 sessions and 2 meetings in the first stage. A patient training room was readied and training materials were prepared. After completing the training given to the nurses, the second stage of the research was carried out. To assess the impact of patient training given by clinical nurses on the recurrent hospitalization, self-care behaviors, heart failure-related health behaviors and satisfaction levels of patients with CHF were filled in prior to discharge of patients. The same forms were filled in again by calling patients and 3 months after the discharge. Data were evaluated using percentile distribution, frequency distribution, One-Way-ANOVA, chi-square, Tukey test and t-test. Results: It was determined that 37.5% of the nurses had provided planned patient training and 87.9% of the patients had never received any training before the study. The average HFScBS score of the patients before the training was 47.42±11.69, their mean post-training score was 63.66±11.12, and the mean score after 3 months of training was 66.25±25.00. The difference between the groups was found to be statistically significant (p0.05), and the difference between the groups in the ”Self-Care Confidence" sub-scale was statistically significant (p 0.05). It was determined that 75.8% of the patients was satisfied with the topics discussed, 93.9% was satisfied with usefulness of the topics, and 84.8% of the patients was very satisfied with the instructor's knowledge. Conclusions: It was found that the training given to patients with CHF has improved their CHF health behaviors, ensured their self-care maintenance, management and confidence in self-care, and that the patients were very satisfied with the training, whereas it had no effect on their recurrent hospitalization.