İnternet sitelerinde çocukluk çağı aşıları bilgi kapsamı ve güvenilirliği ile aşı karşıtlığı hakkında bilgi güvenilirliğinin incelenmesi
Investigation of childhood vaccines information contentand reliability together with information reliability aboutanti-vaccination, on website
- Tez No: 503752
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı aşıları, aşı karşıtlığı, internet güvenilirliği, Childhood vaccines, anti-vaccine, internet reliability
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
İNTERNET SİTELERİNDE ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARI BİLGİ KAPSAMI VE GÜVENİLİRLİĞİ İLE AŞI KARŞITLIĞI HAKKINDA BİLGİ GÜVENİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ Amaç: Bu çalışmada çevrimiçi ulaşılan internet sitelerinde çocukluk çağı aşıları hakkında bilgilerin kapsamını, yeterliliğini, güvenilirliğini değerlendirmek ve yine çevrimiçi ulaşılan sitelerde aşı karşıtlığının nedenleri ile sunulan bilgilerin ne derece doğru, güvenilir olduğunu ortaya koymak amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmamız 10 Ağustos 2016 ile 10 Aralık 2016 tarihleri arasında, Türkiye'de tıklama sıklığına göre en çok kullanılan iki arama motoruna (google, yandex) anahtar terimler girilerek yapıldı. Her iki arama motoruna ''Çocukluk Çağı Aşıları'' ve ''Çocuğuma Aşı Yaptırmalı mıyım?'' terimleri girilerek ilk 5'er sayfa, toplamda 200 site taranmıştır. Türkçe olmayan siteler, sosyal medya siteleri, video içeren siteler, tıklandığında alış-veriş sitesi veya başka herhangi bir siteye yönlendiren internet siteleri, sadece resim ve reklam içeren siteler, erişkin aşılama bilgisi içeren siteler alınmadı. ''Çocukluk Çağı Aşıları'' ,''Çocuğuma Aşı Yaptırmalı mıyım?'' terimleriyle ile yapılan tarama sonuçları sırasıyla ''tarama 1'' ''tarama 2'' olarak adlandırıldı. Her bir tarama için kullanılacak anket formları araştırmacılar tarafından oluşturuldu. Bulgular: 'Tarama 1'ile 63 site, 'tarama 2'ile de 71 site olmak üzere toplamda 134 site değerlendirildi. HONcode sertifikasının hiçbir sitede olmadığı görüldü. 'Tarama 1' ve 'tarama 2' ile değerlendirdiğimiz sitelerin sırasıyla %36,5 ve %16,9'unun tüm iletişim formları mevcutken her iki taramada da çok az sayıda sitede hiçbir iletişim formu mevcut değildi. Geçerli kaynak gösteren site oranı 'tarama 1'de %20,6, 'tarama 2' de ise %19,7 idi. Site yöneticisi hakkında bilgiye ulaşabildiğimiz site sayısı çoğunluktaydı ve site yöneticisi sağlıkçı olanların oranı çoğunluktaydı. 'Tarama 1' de 52 (%82,5) sitenin, 'tarama 2'de ise 56 (%78,9) sitenin güncellenme tarihi yoktu. 'Tarama 1' ile incelenen sitelerin %63,5 u ,'tarama 2' ile incelenen sitelerin % 88,7' si ticari sitelerdi. 'Tarama 1' de T.C. Sağlık Bakanlığı güncel aşı takvimini yayınlayan site sayısı 20 (%31,7) idi. Diğer 43 sitenin çok azında sunulan aşı takvimlerinin güncel olmadığı görüldü. Aşıların yan etki, kontrendikasyon, yakalama aşısı bilgileri ve özel drumularda uygulanma şekillerine ait bilgilere her aşı için farklı olmakla birlikte oldukça az sayıda sitede rastlandı. Aşı yanlısı site sayısı her iki taramada da çoğunluktaydı. (Tarama 1: 61-%96,8 / tarama 2: 43-%60,6). 'Tarama 1' de 1 (%1,5) adet,'tarama 2' de ise 13 (%18,3) adet aşı karşıtı site tesbit edildi ve bunlarda genel aşı karşıtlığı baskındı. Değerlendirilen toplam 14 aşı karşıtı sitenin hepsinde güvenlik konuları görüldü, 3 (%21,4) tanesinde ise dini gerekçeler öne sürülüyordu. Uygulanan aşı dozunun fazlalığı ise aşı karşıtı %38,4 oranında sitede vurgulanmıştı. Sağlık hizmet sunucularına duyulan güvensizlik karşılaşılan bir diğer aşı karşıtlığı gerkçesiydi. Sonuç: İnternet ortamında ulaşılan sağlık bigilerinin yanlış ve eksik olması, sağlık profesyoneli olmayanlar tarafından yanlış yorumlanması kişilerin ve halkın sağlığını tehlikeye sokabilir. İnsanlar ulaştıkları içeriğin doğruluğunu, güvenilirliğini, güncelliğini araştırmaları konusunda bilinçlendirilmelidir. Ancak insanların sağlık bilgisi için bir aile hekimine veya branş uzmanına başvurması en doğrusudur. Eğitim; doğru bilgilendirmenin sağlanması, biz sağlık profesyonellerinin çarpıtılmış ve yanlış sağlık bilgisiyle mücadelede en büyük yardımcısıdır. Bu nedenle sağlık bakanlığımızca tıbbi bilgi içeren internet sitelerine denetim getirmesi amacıyla kalite standardı geliştirilmesi ve uygulanması fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF CHİLDHOOD VACCİNES INFORMATION CONTENT AND RELIABILITY TOGETHER WİTH INFORMATION RELIABILITY ABOUT ANTI-VACCINATION,ON WEBSITE Objective: The aim of this study was to analyze the information content, the qualification and reliability about chilhood vaccines on the websites reached online and in addition we evaluated the reasons of antivaccination to what extent the information given was right and reliable. Material and Methods: Our study was done by entering the keywords to the most– widely used, two search engines(google, yandex) in Turkey according to click-through frequency, between the dates 10 August 2016 and 10 December 2016. ''Childhood Vaccines'' and ''Should I Vaccinate My Child'' locutions were entered to both search engines and the first five pages, in total 200 websites were scanned. Non-Turkish websites, social media websites, video including websites, the websites when you click that directs you to shopping or to other websites, including only picture and advertisement websites and including adult vaccine information websites were not included. The results of scanning by the locutions ''Childhood Vaccines'',''Should I Vaccinate My Child'' were named as ''scan 1'' and ''scan 2'', respectively. The questionnaire forms to be used for each scan were designed by researchers. Results: By ''scan 1 '' 63 websites, and by ''scan 2 '' 71 websites, in total 134 websites were evaluated. The HONcode certificate was not seen in any website. The presence of all contact forms were seen in 36.5% and 6.9% respectively by 'scan 1' and 'scan 2', however in both scanning, in very few websites we did not see any contact forms. The percentage of websites that denoted current sources was 20.6 % by 'scan 1' and 19.7% by 'scan 2'. The number of websites were in majority, in which we could reach information about the website manager and among them the predominant portion were health care proffesionals. Date of update was not seen in 52(82.5 %) websites by 'scan1 ' and 56(78.9 %) websites by 'scan 2'. The rate of commercial websites by 'scan1' was 63.5 % and by 'scan 2' 88.7 %. The number of websites, which consisted the Turkish Government Ministry of Health's current vaccine schedule, was 20(31.7 %) by 'scan1'. Among the rest of the 43 websites upto date vaccine schedule was scarce. However it differentiated for each vaccine, only in a few website we found information about the side effects, contraindication, catch-up and forms of application in special occasions of the vaccines. The number of pro-vaccine websites were in majority in both scanning. (Scan 1: 61- 96.8% / scan 2: 43-60.6%). We identified 1(1.5%) by 'scan 1', and 13 (18.3%) anti-vaccine websites by 'scan 2', which were predominantly against to whole vaccines. In all the 14 evaluated anti-vaccine websites we saw security issues, in 3 (21.4%) of them, religious reasons were put forward. The excess of vaccine dose applied was highligted by anti-vaccine websites by a percantage of %38,4. Distrust against healthcare providers was an other encountered antivaccine justification. Conclusion: Incorrect and incomplete health information reached in internet environment, misinterpretation by non-health professionals may jeopardize the health of individual and public. People have to be informed about investigating the accuracy, the reliability and the actuality of the content which they reach. But it is the best for people to consult a family physician or branch spacialist for health information. Education; provision of correct information, is the greatest help to us, as health professionals in struggling with distorted and incorrect health knowledge. As a conclusion, development and implementation of quality standards by our ministry of health will benefit, for the purpose of bringing an audit to websites containg medical information.