Sağlık sektöründe hizmet yenilikçiliğine dair yenilikçi eğilimler ile örgütsel dayanıklılık ilişkilerinin incelenmesi
A research on the relationship between innovative trends of service innovation and organizational resilience within health sector
- Tez No: 503875
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜNSEL, PROF. DR. FAZİLET BURCU CANDAN, PROF. DR. HÜLYA GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hizmet yenilikçiliği, örgütsel dayanıklılık, stratejik farkındalık, bütünsellik, adaptasyon kapasitesi, Service innovation, organizational resilience, strategic awareness, integrity, adaptive capacity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Yoğun rekabet ortamı, işletmeleri yenilik yapmak yahut yok olmak arasında bir tercih ile karşı karşıya bırakmaktadır. Bu durum, her geçen gün yeni tedavi yöntemleri ve uygulamalarının piyasaya sunulduğu sağlık sektörü için de fazlasıyla geçerlidir. Sağlık sektörünün temel aktörü olarak hastaneler de hizmet yenilikçiliği ile rekabet oyununa katılmakta olup; hastanelerin sergileyecekleri hizmet yenilikçiliğinin hastane yönetimlerinin tıbbi ve yönetsel açılardan sergiledikleri yenilikçi çaba ve arayışlarla ile ilintili olduğu görülmektedir. Yenilikçilik ile yakından ilgili bir başka kavram da örgütsel dayanıklılıktır. Örgütsel dayanıklılık, kökenlerini çevre ve afet bilimi yazınından alan yönetim bilimine yaklaşık yirmi yıllık zaman diliminde girmiş, nispeten güncel bir kavramdır. Görece olarak yeni bir kavram olan örgütsel yaratıcılığın boyut ve göstergelerine dair ilgili yazında bir konsensüs henüz sağlanmış olmasa da; dayanıklılık üzerine geçekleştirilen çalışmalar değerlendirilerek, kavram (i) Stratejik farkındalık, (ii) Bütünsellik ve (iii) Adaptasyon kapasitesi olmak üzere üç boyutlu bir şekilde kurgulanmaktadır. Bu çalışmada, sağlık sektörü özelinde tıbbi ve yönetsel eğilimlerin, hizmet yenilikçiliği üzerindeki öncül rolü ve hizmet yenilikçiliğinin örgütsel dayanıklılığı üzerine nasıl yansıdığı sorusuna cevap aranmaktadır. Araştırma kapsamında İstanbul ilinde özel sektör zincir hastanelerinde çalışan toplam 404 katılımcı üzerinden toplanan veriler Yapısal Eşitlik Modellemesi kapsamında SmartPLS kullanılarak test edilmektedir. Bulgular; i-) Tıbbi yöntemsel yenilikçi eğilimlerin ve yönetsel yenilikçi eğilimlerin hizmet yenilikçiliği açısından önemli öncüller olduğunu göstermekte, ii-) Hizmet yenilikçiliğinin örgütsel dayanıklılığın tüm boyutları –stratejik farkındalık, bütünsellik ve adaptasyon kapasitesi- üzerindeki pozitif ve anlamlı etkilerine dair istatistiksel kanıt sağlamakta iii-) Tıbbi yöntemsel yenilikçi eğilimlerin ve yönetsel yenilikçi eğilimlerin dolaylı olarak örgütsel dayanıklılık üzerindeki etkilerinin varlığını da göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The intense competitive environment forces businesses to make a choice between innovating or disappearing. This is also true for the health sector where new treatment methods and practices are being introduced to the market day by day. As the main actor of the healthcare sector, hospitals participate in competition with service innovation; it is seen that the service innovation that hospitals will exhibit is related to the innovative efforts and quests of hospital administrations from medical and managerial aspects. Another concept closely related to innovation is organizational resilience. Organizational resilience is a relatively contemporary concept, which has originated from the environmental and disaster science literature, entered into the field of management science over a period of about twenty years. Although as a relatively new concept, there has not yet been a consensus in the related literature about the dimension and the signs of organizational creativity; by evaluating the existing studies on the subject of resilience, it is evaluated in a three-dimensional manner; (i) Strategic awareness, (ii) Integrity and (iii) Adaptation capacity. In this study, we are looking for the answers to the questions of how medical and managerial trends specifically in the health sector have an antecedent role on the service innovation and how service innovation reflects on the organizational resilience. Within the scope of the research, the collected data from a total of 404 participants working in private sector chain hospitals in Istanbul province are tested within Structural Equation Modeling using SmartPLS. Results; i-) Show that medical methodological innovative trends and managerial innovation trends are important antecedent for service innovation ii-) Provide that statistical evidence of service innovation in regards to positive and significant effects on all dimensions of organizational resilience - strategic awareness, integrity and capacity of adaptation- iii)- Show indirectly the existence of the effects of medical methodological innovative tendencies and managerial innovative tendencies on organizational resilience.