Medipol Başakşehir Futbol Kulübü altyapısındaki oyuncularının beslenme alışkanlıkları ve bilgi düzeylerinin yaşa bağlı olarak incelenmesi
The research of dietary habits and awareness of Medipol Başakşehir Football Club's setup players which depends on their age
  1. Tez No: 503932
  2. Yazar: ALPER ERDOĞDU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ALİ NİYAZİ İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Futbol, Performans, Nutrition, Football, Performance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada altyapı gruplarında (U-15, U-16, U-17, U-19) oynayan futbolcuların beslenme alışkanlıkları ve bilgi düzeylerinin belirlenerek karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma, İstanbul ilinde faaliyet gösteren Medipol Başakşehir Futbol Kulübü'nün altyapısında yer alan toplam 64 denek üzerinde yapılmıştır. Çalışma kapsamına alınan sporculara demografik özellikleri, beslenme alışkanlık ve bilgilerini belirlemek üzere toplam 27 adet soru sorulmuştur. Anket yoluyla elde edilen veriler, SPSS 18.0 (Statistical Package For Social Sciences) istatistiksel veri analizi programı ile test edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde frekans dökümleri, ortalamalar, ki kare testleri, korelasyon analizi, Kruskal Wallis testinden faydalanılmıştır. Sonuç olarak; altyapı sporcularının yaş grupları arasında beslenme bilgi düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır. Beslenme bilgi kaynağı olarak yazılı ve görsel medyanın önemli yer tuttuğu, kulüp antrenörlerinin ise gerekli bilgilendirmeyi sağla(ya)madığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla kulüp yönetiminin bütün kategorilerdeki altyapı oyuncuları için beslenme ve diyet uzmanının hazırlamış olduğu bir eğitim programını uygulamaya koyması önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine and compare the dietary habits and knowledge level of nutrition of setup player groups. The study was conducted on 64 players who are part of Medipol Başakşehir Football Club Youth Academy in Istanbul. A total of 27 questions were asked to the players included in the study to determine demographic characteristics, dietary habits and knowledge of nutrition. The data which obtained by survey were tested with SPSS 18.0 (Statistical Package For Social Sciences) statistical data analysis program. During the assessment period; frequency scans, averages, chi square tests, correlation analysis, Kruskal Wallis test were all used. As a result; there was no statistically significant difference on knowledge level of nutrition among age groups of setup players. The study also indicated that social media is a significant source of information on nutrition subject. Hence it is important that club management must to organize an education programme which an dietician and nutritionist fill in context and all setup players in all category attend.