Şanlıurfa'da bir doğum hastanesinde ölü doğum ve canlı doğum yapan kadınların obstetrik öykülerinin incelenmesi
Examining the obstetrical history of women who had given stillbirth and live birth at A Maternity Hospital in Şanliurfa
- Tez No: 503935
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA KORUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Obstetrik Öykü, Ölü Doğum, Canlı Doğum, Vaka-Kontrol, Hemşirelik, Obstetrical History, Stillbirth, Live Birth, Case-Control, Nursing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ŞANLIURFA'DA BİR DOĞUM HASTANESİNDE ÖLÜ DOĞUM VE CANLI DOĞUM YAPAN KADINLARIN OBSTETRİK ÖYKÜLERİNİN İNCELENMESİ Lütfiye ÇALIŞKAN Hemşirelik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Çalışma, Şanlıurfa'da ölü doğum ve canlı doğum yapan kadınların obstetrik öykülerini incelemek amacıyla vaka-kontrol tipinde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesin'de doğum yapan kadınlar oluşturmuştur. Örnek büyüklüğü; konuyla ilgili çalışmalar dikkate alınarak doğum öncesi bakım alma, canlı doğum yapanlarda %68.3, ölü doğum yapanlarda %48.4 alınarak, %96 güven düzeyinde, %80 güç ile 96 olarak hesaplanmıştır. Vaka ve kontrol gruplarının her biri 96 olmak üzere toplam 192 kişi araştırmaya katılmıştır. Vaka grubunu ölü doğum yapmış kadınlar, kontrol grubunu ise canlı doğum yapmış kadınlar oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, veri toplama formu aracılığıyla Eylül 2016-Şubat 2017 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmada, Harran Üniversitesi Etik Kurulu'ndan ve Şanlıurfa Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği'nden yazılı izin, çalışmaya katılmayı kabul eden kadınlardan sözlü onam alınmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistiklerden yüzde, ortalama ve standart sapma; tek değişkenli analizlerden Man Whithney-U testi ve Ki-kare testi, çok değişkenli analizlerden lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışmada kadınların yaşlarının ortalaması 28.16.1 olarak belirlenmiştir. Daha önce ölü doğum hikayesi olanlarda, iki yıldan daha kısa doğum aralığı olanlarda, erken doğum öyküsü olanlarda, plesantal bozukluk hikayesi olanlarda, evlilik yaşı düşük olanlarda, yaşayan çocuk sayısı fazla olanlarda, aile planlaması yöntemi kullanmayı düşünmeyenlerde ölü doğum yapma oranlarının daha fazla olduğu; gebelikten sonra aile planlaması yöntemi kullanmayı düşünenlerde ölü doğum oranlarının daha az olduğu belirlenmiştir. Yapılan lojistik regresyon analizinde, vaka ve kontrol grubunda ölü doğum yapma riskinin, daha önce ölü doğum yapanlarda 14.301 kat daha fazla olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak kötü obstetrik öyküye sahip olan kadınlarda ölü doğum oranlarının daha fazla olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda, kadınların obstetrik öykülerinin hemşire/ebe tarafından ayrıntılı anemlezlerle değerlendirilerek gebelik ve doğum sürecinde karşılaşılabilecek risk faktörlerinin saptanıp gerekli önlemlerin alınması, gebe ve eşine yönelik aile planlaması eğitimleri verilerek kısa doğum aralıklarının azaltılması, erken yaş evliliklerin neden olabileceği sorunlar hakkında toplumun bilinçlendirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
EXAMİNİNG THE OBSTETRİCAL HİSTORY OF WOMEN WHO HAD GİVEN STİLLBİRTH AND LİVE BİRTH AT A MATERNİTY HOSPİTAL İN ŞANLIURFA Lütfiye ÇALIŞKAN Nursing Department, Master Thesis The study was conducted on a case-control type in order to examine the obstetric traits of women who had stillbirth and live births in Şanlıurfa. The universe of the research was formed by the women who gave birth in Şanlıurfa Education and Research Hospital. Sample size; taking prenatal care according to the related studies, it was calculated as 68.3% for live births and 48.4% for stillbirths, 96% confidence level and 96% for 80% strength. A total of 192 subjects, 96 of whom were in the case and control groups, participated in the study. The case group consisted of women who had stillbirths and the control group was women who had live births. Data of the survey were collected between September 2016 and February 2017 through the data collection form. Written consent from the Ethics Committee of Harran University and the General Secretariat of the Union of Public Hospitals of Şanlıurfa were verbally acknowledged from the women who agreed to participate in the study. Percentage, mean and standard deviation of descriptive statistics in the evaluation of data; Man Whithney-U test and Chi-square test from univariate analyzes, and logistic regression analysis from multivariate analyzes. The avere age of women in the study was 28.16.1. Among those who had previously had a stillbirth story, those who had a shorter delivery interval than two years, who had a placental disorder story, those who had preterm birth stories, those with a low marriage age, those with a high number of living children and those who did not consider using the family planning method, it was determined that those who plan to use the family planning method after pregnancy have lower stillbirth rates. In the logistic regression analysis performed, it was determined that the risk of stillbirth in the case and control group was 14,301 times higher than those who had previously given stillbirth. In the light of these results, it is proposed that the nurses / midwives evaluate women's obstetric traits to determine the risk factors that can be encountered during pregnancy and childbirth, to take the necessary precautions, train family planning for pregnant women and their husbands to reduce short birth intervals and raise awareness about the problems caused by early marriages.