İslam Hukukunda liân ve hükümleri
Liân and its rules in Islamic Law
  1. Tez No: 503948
  2. Yazar: ŞULE AKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Talâk, Liân, Nesebin Reddi, Talaq, Liân, The Denial of Paternity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Yapıldığı iddia edilen zina sebebiyle gerçekleşen liân, karısının zina ettiğini ve doğan ya da doğacak olan çocuğun zinadan olduğunu iddia eden bu duruma kendisinden başka şahidi olmayan kişinin, mahkeme huzurunda karısıyla yeminleşerek evliliğini sonlandırmasıdır.“İslâm Hukukunda Lian ve Hükümleri”adlı tezimiz üç bölüm ve sonuçtan meydana gelmektedir. Girişte evlilik birliğini sona erdiren durumlar kısaca anlatılmıştır. Birinci bölümünde liân'ın tanımı, fıkhî anlamı ve bu kelimeyle ilgili kavramlar verilmiştir. İkinci bölümde liân'ın hukukî dayanakları, sebebi ve liân'ın şartları incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise liân'ın hukuki sonuçları ve liân'ın hükmünü ortadan kaldıran durumlar açıklanmıştır. Bu çalışmadan elde ettiğimiz neticeler sonuç bölümünde ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
“Liân”is a divorce method of ending the marriage due to adultry by mutual act of swearing. It must be carried out before a court when a husband accuses his wife of adultery and does not accept that he is the father of the child who has not been born yet or who was born and cannot prove it with witnesses without himself. Our thesis called,“Liân and Its Rules in Islamic Law”, consists of three chapters and a conclusion. In the introduction section the situations for dissolutions of marriage is explained briefly. In the first chapter, we present the definition of“liân”, its jurisprudential meaning and the concepts of the word“liân”. In the second chapter, we give information about legal basis, reasons and conditions of“liân”. In the third chapter, the legal consequences of“lian”and the situations which abolish the legal consequences of“lian”are stated. Finally, in the conslusion, the outcomes of this study have been expressed.