Melazma tedavisi için çeşitli dermal formülasyonların tasarlanması
Development of various dermal formulations for the treatment of melasma
- Tez No: 503947
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN ÜSTÜNDAĞ OKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Hidrokinon, Melazma, Mikroemülsiyon, Topikal, Hydroquinone, Melasma, Microemulsion, Topical
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
MELAZMA TEDAVİSİ İÇİN ÇEŞİTLİ DERMAL FORMÜLASYONLARIN TASARLANMASI Çalışmamızdaki amacımız, melazma tedavisinde kullanılan hidrokinon maddesinin mikroemülsiyon taşıyıcı sistemlerle alternatif yeni taşıyıcı sistemlerin geliştirilmesi ve bu formülasyonların in vitro olarak değerlendirilmesidir. Hidrokinon yüklü mikroemülsiyonlar hazırlanırken yağ fazı olarak izopropil miristat, yüzey etkin madde olarak Cremophor EL, Span 20, Span 80, Tween 20, yardımcı yüzey etkin madde olarak ise etanol, su fazı olarak distile su kullanılmıştır. Hazırlanan formülasyonların elektrik iletkenliği, vizkozitesi, pH'sı, refraktif indeksleri, zeta potansiyelleri, polidispersite indeksleri (PDI) ve damlacık boyutları ölçülmüştür. İn vitro ilaç salım deneyleri yapılmıştır. Yapılan çalışma neticesinde formülasyonların elektrik iletkenliği 16,667 ± 5,774 ile 43,333 ± 5,774 arasında, vizkoziteleri 8,97 ± 0,082 ile 45,67 ± 2,259 arasında, pH değerleri 3,3 ± 0,436 ile 5,7 ±0,2 arasında refraktif indeksleri 1,4032 ±0,0002 ile 1,4299 ± 0,0002 arasında bulunmuştur. Formülasyonların zeta potansiyelleri -0,461±0,009 ile 0,359±0,223 arasında, PDI 0,08±0,02 ile 0,196±0,067 arasında ve damlacık boyutunun ise 24,27±3,559 ile 324,9±16,8 arasında olduğu ölçülmüştür. İn vitro salım çalışmalarında ise M2 formülasyonu 24. saatin sonunda ilacın %87,405'ini salmıştır. Histopatolojik incelemeler neticesinde formülasyonlar kullanıma uygun bulunmuştur. Yapılan çalışmalar neticesinde hidrokinon yüklü mikoemülsiyon formülasyonları melazma tedavisinde umut vadeden bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
DEVELOPMENT OF VARİOUS DERMAL FORMULATİONS FOR THE TREATMENT OF MELASMA The aim of the study is to evaluation the strengthening of penetration of the epidermis through the formulas containing hydroquionone in melasma treatment and development of alternative new carrier systems. During preparation of hydroquinone loaded microemulsions, isopropyle myristate as oil phase, Cremophor EL, Span 20, Span 80 and Tween 20 as surfactant, ethanol as co-surfactant, distilled water as aqueous phase were used. Furthermore, in vitro drug release studies were performed. As results of the study, it was measured that conductivity between 16.667 ± 5.774 and 43.333 ± 5.774, viscosity between 8.97 ± 0.082 and 45.67 ± 2.259, pH between 3.3 ± 0.436 and 5.7 ± 0.2 and refractive index between 1.4032 ± 0.0002 and 1.4299 ± 0.0002. Formulations showed that zeta potential between -0,461±0,009 and 0,359±0,223, PDI between 0,08±0,02 and 0,196±0,067,and droplet size between 24,27±3,559 and 324,9±16,8 nm. Furthermore, in vitro drug release studies showed that formulation M2 released 87.405 % of the drug at the end of the 24h. According to results of histopathological analysis, formulations were found convenient for the usage. According to results of our study, hydroquinone loaded microemulsions can be seen as a promising alternative for the treatment of melasma disease.