Otizm spektrum bozukluğu tanılı çocuklarda 12 saatlik gece idrarında melatonin metaboliti düzeyinin incelenmesi ve otizm spektrum bozukluğunun klinik bulguları ile melatonin metaboliti atılımı arasındaki ilişki
The investigation of melatonin metabolite level in 12 hour night urine in children with autism spectrum disorders and the relation between clinical findings of autism spectrum disorder and melatonin metabolite excreti̇on
- Tez No: 503984
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM YILDIZ GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Otizm spektrum bozuklukları, melatonin, 6-hidroksimelatonin sülfat, Autism spectrum disorders, melatonin, 6-hydroxymelatonin sulfat
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Giriş ve Amaç: Otizm spektrum bozukluğu'nun (OSB) etyolojisinde son yıllarda nörokimyasal alanda çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada OSB etyolojisinde rolü olabileceği düşünülen melatonin düzeyinin OSB tanılı çocuklarda gece idrarında incelenmesi, OSB'nin klinik şiddeti ve melatonin metaboliti olan 6-hidroksimelatonin sülfat (6-OH MS) atılımı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca OSB'de eşlik eden uyku bozukluklarında melatonin eksikliğini araştırmak için OSB'li grupta uyku sorunları olan bireylerle olmayanlar karşılaştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: KOÜ Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı polikliniğinde OSB tanısı ile izlenen 4-10 yaş aralığında 30 çocuk ve 20 sağlıklı çocuk alınmıştır. İki grup arasında 12 saatlik gece idrarında ölçülen melatonin metaboliti düzeyleri karşılaştırılmış, OSB'nin klinik şiddetini belirlemek için Çocukluk Otizmi Derecelendirme Ölçeği (ÇODÖ) ve Klinik Global İzlem Ölçeği (KGI) uygulanmış, mevcut uyku sorunlarını taramak amacıyla öznel değerlendirme ve Çocuklar İçin Uyku Anketi (ÇUAA) kullanılmıştır. Bulgular: Tüm katılımcıların 12 saatlik gece idrarında 6-OH MS düzeylerine bakılmış, ölçülen 6-OH MS düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. OSB grubunun gece idrar 6-OH MS düzeylerinin ortalaması 11280±32015.10 ng, kontrol grubunun gece idrar 6-OH MS düzeylerinin ortalaması ise 14650±12038.16 ng olarak bulunmuştur. Çalışmamızda ÇODÖ ve KGI klinik şiddet alt ölçek puanları ve 6-OH MS arasındaki ilişki değerlendirilmiş, gruplar arasında melatonin düzeylerinin istatistiksel olarak anlamlı farklılığı tespit edilmemiştir. Her iki grupta ÇUAA ortalama uyku puanlarının anlamlı değer 41 kesme puanının altında olduğu gözlenmiştir. Uyku bozuklukları açısından 2 grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Sonuç: Çalışmamız bu alanda az sayıdaki çalışmalardan biri olup; her iki grupta melatonin metaboliti değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamış, OSB'nin klinik şiddeti ve idrarda melatonin metaboliti arasında bir ilişki gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: In the last years, neurochemical field has been undergoing etiological studies. In this study, it was aimed to investigate melatonin level which is thought to play a role in ASD etiology in night urine of children with ASD, the relationship between clinical severity of ASD and 6-hydroxymelatonin sulphate (6-OH MS) excretion of melatonin metabolite. In addition, in order to investigate the deficiency of melatonin in the sleep disorders associated with ASD, the melatonin metabolite levels in the ASD group were compared with those without sleep problems. Material and Method: A total of 30 children who were 4- to 10-year-old and diagnosed with ASD in the Department of Child and Adolescent Psychiatry Department of the KOU Faculty of Medicine and 20 healthy children were included. The Childhood Autism Rating Scale (CARS) and the Clinical Global Monitoring Scale (CGI) were applied to determine the clinical severity of ASD and the subjective assessment was performed to determine the current sleep problems. Besides, Children Sleeping Habits Questionnaire (CSHQ) was used. Findings: 6-OH MS levels were measured in 12-hour night urine of all participants and mean 6-OH MS levels of the ASD group was 11280 ± 32015.10 ng and 6-OH MS levels of the control group was14650±12038.16 ng, while no significant difference was found between the measured 6-OH MS levels. In our study, the relationship between CARS and CGI clinical severity subscale scores and 6-OH MS was assessed, and no statistically significant difference in melatonin levels among the groups was determined. In both groups, it was observed that the mean sleep scores of both groups in the CSHQ were below the cut-off point of 41. No statistically significant difference was observed between the two groups in terms of sleep disturbances. Conclusion: Our study is one of the few studies in which 6-OH MS levels of children with ASD diagnosis were investigated at 12 hours urine in the night. In our study, there was no statistically significant difference between the melatonin metabolite values in both groups. There was no correlation between clinical severity of ASD and melatonin metabolite in urine.