Fertil missed abortus olgularında serum prokalsitonin, eritrosit sedimentasyon hızı, C-reaktif protein ve lökosit düzeylerinin araştırılması
Research of serum procalcitonin, erythrocyte sedimentation rate, C-reactive protein and leukocyte levels in fertile missed abortion cases
  1. Tez No: 503994
  2. Yazar: ESRA YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. SÜLEYMAN GÜVEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Missed abortus, prokalsitonin, eritrosit sedimentasyon hızı(ESR), c-reaktif protein(CRP) ve lökosit(WBC), Missed abortion, procalcitonin, erythrocyte sedimentation rate (ESR), c-reactive protein (CRP) and leukocyte (WBC)
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Missed abortus etyolojisinde subklinik enfeksiyon varlığını belirlemek için fertil missed abortus tanısı konmuş gebelerle fertil normal gebelerin serum prokalsitonin, eritrosit sedimentasyon hızı, c-reaktif protein ve lökosit değerleri karşılaştırılacaktır. Gereç ve Yöntem: Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Obstetri Kliniğinde ilk kez missed abortus tanısını alan olgulardan araştırmaya dahil edilme kriterlerini sağlayan fertil, 35 yaş altı 30 olgu çalışma grubu olarak alınmıştır. Kontrol grubu olarak Obstetri kliniğine başvuran, herhangi bir sistemik hastalığı olmayan, çalışma grubuyla aynı trimesterdeki, fertil, 35 yaş altı 30 olgu araştırmaya dahil edilmiştir. Missed abortus tanısı alan hastalara tanı anında, normal gebeliğe sahip hastalardan ise 20. gebelik haftası altında bir haftada kan örneği alınarak, serumlarında prokalsitonin, eritrosit sedimentasyon hızı, c-reaktif protein ve lökosit değerleri bakılmak üzere Biyokimya laboratuarına gönderildi. Araştırmaya katılan her iki grup olguların yaşı, kilosu, gebelik haftası, gravida (adet), parite (adet) abortus (adet), vücut kitle indeksi, sistemik hastalıkları, kan grubu, sigara kullanımı, ikili test sonuçları, genetik analiz sonucu bilgileri toplandı. Ayrıca missed abortus grubunun çıkan patoloji sonuçları toplandı. Sonuçlar her iki grupta SPSS 13.0 programında istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Fertil missed abortus olguları ile fertil normal gebelik olguları arasında lökosit sayısı, CRP düzeyi, eritrosit sedimentasyon hızı parametreleri açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Ancak serum prokalsitonin düzeyi fertil missed abortus olgularında fertil normal gebelik olgularına göre istatistiksel anlamlı olarak yüksek bulundu. Pearson korelasyon analiz sonuçlarına göre prokalsitonin düzeyi ile CRP düzeyi arasında pozitif yönde (r=0.305, p=0.018), CRP düzeyi ile lökosit sayısı arasında pozitif yönde (r=0.309, p=0.016) istatistiksel anlamlı korelasyon saptandı. Sonuç: Bu tez araştırma sonucuna göre; fertil missed abortus olgularında prokalsitonin düzeyine bakarak subklinik enfeksiyonu predikte edebileceğimiz sonucuna varılabilir. Ancak olgu sayılarımızın sınırlı olması nedeniyle bu hipotezin desteklenmesi için geniş serili çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The serum procalcitonin, erythrocyte sedimentation rate, c-reactive protein and leukocyte values will be compared between fertile missed abortion diagnosed pregnants and fertile normal pregnants to determine the presence of subclinical infection in the etiology of missed abortion. Materials and Methods: The study group consisted of 30 fertile, under 35 years old women who were included in the study for the first time missed abortus diagnosis in the Obstetrics Department of Obstetrics and Gynecology of Medicine Faculty of Karadeniz Technical University, Medical Faculty of Medicine. As control group, 30 cases with the same trimester, fertile, and under 35 years old who were referred to Obstetrics clinic, who had no systemic disease, were included in the study. Blood samples were collected at the time of diagnosis of the patients with missed abortion and in normal pregnancy in the week of 20th gestational week and were sent to Biochemistry laboratory to examine procalcitonin, erythrocyte sedimentation rate, c-reactive protein and leukocyte values in their sera. The age, weight, gestational week, gravida (number), parity (number), abortus (number), body mass index, systemic diseases, blood group, smoking information, binary test results, and results of genetic analysis were collected in both groups. The pathology results of the missed abortion group were also collected. The results were statistically compared in the SPSS 13.0 program in both groups. Results: There were no statistically significant differences in the leukocyte count, CRP level, erythrocyte sedimentation rate parameters between fertile missed abortion cases and fertile normal pregnancy cases. However, serum procalcitonin level was statistically higher than fertile normal pregnancy cases in fertile missed abortion cases. According to the results of Pearson correlation analysis, there was a statistically significant correlation between the levels of procalcitonin and CRP in the positive direction (r = 0.305, p = 0.018) and between the CRP level and leukocyte count in the positive direction (r = 0.309, p = 0.016). Conclusion:. According to this research result; we can conclude that we can predict subclinical infection by looking at procalcitonin level in fertile missed abortus cases. However, due to the limited number of cases, large scale studies are needed to support this hypothesis.