Kurumsal imaj yönetiminde halkla ilişkiler faaliyetleri: Sosyal Güvenlik Kurumu örneği
Public relations activities in corporate image management: Example of Social Security Institution
- Tez No: 504038
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAKBULE EVRİM GÜLSÜNLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halkla ilişkiler, İmaj, Kurumsal İmaj, Sosyal Güvenlik Kurumu, Public Relations, Image, Corporate Image, Social Security Institution
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
Kurumsal yapılar, çevresi ve hedef kitlesi ile iletişimi ölçüsünde fark edilir ve benzerlerinin sergilediği gayretin üzerine çıktıkça farklılaşır. Bu farklılık hedef kitlede bir algıya karşılık gelir. Algılanması istenen durumun hedef kitledeki yansımasına yön verme çabası olarak da görülen imaj yönetimi, hedef kitlenin algısında iyi bir konumda olabilme mücadelesidir. Hangi faaliyetlerin kurumsal imaja etki edeceğini bilen kurumsal yapılar, aynı zamanda sektörüne yön veren işletmeler olarak anılmaktadır. Kar amacı güden kuruluşlar kadar, kamu kurumları da günümüzde hizmet verdikleri insanların gözünde iyi bir konumda olabilmek için çaba göstermektedirler. Sosyal Güvenlik Kurumu da kamu hizmeti veren ve 7'den 70'e toplumun her kesimi ile irtibatta olan bir kurumdur. Sosyal Güvenlik Kurumunun imajının tespiti için yapılan bu çalışmada, Türkiye nüfusunun yaklaşık yarısına hizmet veren 7 il müdürlüğünden hizmet alan vatandaşlar üzerinde saha araştırması yapılmıştır. 1033 katılımcıya ulaşılmıştır ve 906 katılımcının cevapları analize değer bulunmuştur. Sosyal Güvenlik Kurumunun halkla ilişkiler ve sosyal sorumluluk kapsamında hedef kitledeki algısının olumsuz olduğu, hizmet kalitesi ve görsel kimlik noktasında, çok olumlu olmamakla beraber, geçmişe nazaran hedef kitlede oldukça olumlu bir algıya sahip olduğu belirlenmiştir. Kurumdan beklentinin, halkla ilişkilerin daha iyi bir yerde konumlandırılması ve hizmet kalitesinin artırılması, olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Institutional structures are perceived in terms of communication with the environment and the target group and differ as they exert their efforts. This difference corresponds to a perception in the target group. Image management, also seen as an attempt to direct the reflection of the target situation to the perception of the target, is a struggle to be in a good position in perception of target group. Institutional structures that know which activities will affect the corporate image are also referred to businesses as leading sector. As well as profit oriented institutions, public institutions are striving to be in a good position in the eyes of the people they serve today. The Social Security Institution is an institution that provides public services and communicates with every sector of the society from 7 to 70. In this study to determine the image of Social Security Institution field research was conducted on 7 provincial administration serving about half of the population. 1033 participants were reached and 906 participants' answers were found to be worth analyzing. It has been determined that the perception of the Social Security Institution about public relations and social responsibility is negative in the target group and it has a very positive perception of service quality and visual identity compared to the past. It has been determined that the expectation from Institution is to position the public relations in a better place and to increase the quality of service.