Rolê morfemên nivşî di sentaksa zimanê Kurdî de (Govera behdînî)
Behdini yöresi örnekleminde Kürt dilinde cinsiyet morfemlerinin rolü
- Tez No: 504073
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAFIK DR SULAIMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Morfem, Doğal Cinsiyet, Dîlbilgisel Cinsiyet, Sentaks, Kip
- Yıl: 2018
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kürtçe‟de cinsiyet morfemleri çeĢitli gramercilerin kitaplarında değinilse de Ģimdiye kadar bağımsız bir konu olarak ele alınmamıĢtır. Bundan dolayı“Behdini Yöresi Örnekleminde Kürt Dilinde Cinsiyet Morfemlerinin Rolü”adlı bu çalıĢmada bu konuyu Behdini yöresi örnemleminde el aldık. Kürtçenin bu yörede konuĢulan diyalektinde cinsiyet morfemleri yaygın bir Ģekilde kullanıldığından dolayı, öbeklerde ve cümlede çeĢitli roller üstlenen bu morfemlerin öneminin göterilmesi için bu yöre seçilmiĢtir. doğal cinsiyet ve dilbilgisel cinsiyet arasında fark var mı, Cinsiyet morfemleri gramatik hallere göre öbekte ve cümlede değiĢmekte midir, eĢbiçimli morfemller bu yörede farklı halleri ifade etmekte midir ve cinsiyet morfemlerin fiil görünüĢlerinde rol almakta mıdır Alıyorsa hangi görünüĢlerde almaktadır. Için bu yörenin konuĢulan günlük dilden örnekler alınmıĢtır. Bu morfemler cinsiyet, Ģekil, eklendikleri yer ve rollerine göre seçilen örneklerde görülmektedir. Bu çalıĢmanın en önemli sonuçları öbeklerde genitif, iĢaret, seslenme ve büküm hallerinin; cümlelerde ise ergatif va akuzatif hallerinin gösterilmesidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research deals with“The Role of Gender Morpheme in syntax of Kurdish Behdini Region as Sample”, gender and gender morpheme, which were explained by some researchers and grammarians, however, as an independent subject no researches were made about it. As a reason, we have chosen this as a subject research. The important of this research shows that the gender morpheme was made randomly in this sub –dialect. The role of morpheme was appeared in phrase and sentence syntactically. there is a different between natural gender and grammar, the gender is morpheme