Obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS) ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı(KoAH) olan hastalarda evde noninvaziv mekanik ventilasyon uyumunu etkileyen faktörler
Factors affecting noninvasive home mechanical ventilation coherency at OSAS and kOAH disease
  1. Tez No: 504100
  2. Yazar: ZEYNEP TÜRE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHŞUK TAYLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Noninvaziv mekanik ventilasyon, Uyumu etkileyen faktörler, Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, Obstrüktif uyku apne sendromu
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Noninvaziv mekanik ventilasyon (NIMV), endotrakeal tüp kullanılmaksızın bir maske aracılığıyla basınçlı solunum desteği sağlayan bir yöntemdir. Evde uzun süreli noninvaziv mekanik ventilasyon hasta uyumu gerektiren, maliyetli bir tedavi olup hasta uyumu iyi olduğu takdirde NIMV'den daha fazla yarar sağlanabilir. Ayrıca kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS) ve diğer solunumsal bozukluğu olan hastaların tedavi maliyeti de oldukça azaltılabilir. Bu çalışmada NIMV'den daha iyi sonuçlar alınabilmesi için hasta uyumunu etkileyen faktörlerin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Ocak 2014 ve Aralık 2016 tarihleri arasında, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Kliniğince tedavi edilen ve uzun süreli“Noninvaziv mekanik ventilasyon (NIMV)”cihazı kullanması uygun görülen toplam 111 hastanın retrospektif olarak kayıtlarına ulaşıldı, hastalarla görüşüldü ve hazırlanmış olan anket verileri de eklenerek değerlendirme yapıldı. Bulgular: Hastaların 37'si KOAH, 74'ü OSAS hastası idi. OSAS hastaları Grup I ve KOAH hastaları Grup II olarak kabul edildi. İstatistiksel analizler SPSS versiyon 14.0 (Statistical Package for Social Sciences, for Windows, USA) yazılımı kullanılarak yapıldı. İstatistiksel analizde %95 güven aralığında p< 0.05 değeri anlamlı kabul edildi. Uyum değerlendirmesi için hastaların NIMV kullanım süresi (saat/gün), NIMV kullanım durumu (kullanıyor, bırakmış) ve memnuniyet dereceleri esas alındı. Sonuç: Çalışmamızda NIMV kullanımı öncesi pH ve PCO 2 değeri, acile başvuru sayısı, hastaneye yatış sayısı, NIMV'nin ne kadar zamandır kullanıldığı, günlük uzun süreli oksijen tedavisi (USOT) kullanım süresi, eğitim durumu, sağlık güvencesi, BMI ve EPAP değerlerinin NIMV uyumunu etkileyen faktörler olduğunu belirledik.
Özet (Çeviri)
Objective: Noninvasive mechanical ventilation (NIMV) is a method of providing pressurized respiratory support through a mask without the use of an endotracheal tube. Long-term home non-invasive mechanical ventilation is an expensive treatment which requires patient compliance, and if patient compliance is improved, NIMV may be more useful and treatment costs for patients with COPD, OSAS and other respiratory disorders may be significantly reduced. In this study, we aimed to investigate the factors affecting patient compliance in order to obtain better results for NIMV. Material and Methods: Between January 2014 and December 2016, retrospective records of 111 patients who were treated at the Dicle University Medical Faculty Chest Diseases Clinic and eligible for long-term use of 'Non Invasive Mechanical Ventilation (NIMV)' were obtained, patients were interviewed and evaluation was made by the questionnaire form. Results: Of the patients, 37 were COPD patients and 74 were OSAS patients. OSAS patients were accepted as Group I and COPD patients as Group II.Statistical analyzes was performed by using SPSS version 14.0 (Statistical Package for Social Sciences, USA) software.