The formation of the Alawite State through demarcation lines during the French Mandate for Syria
Fransız Suriye Mandası döneminde sınır çizgileri üzerinden Alevi Devleti'nin inşası
- Tez No: 504220
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH AHMET ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu tez, Fransız mandası döneminde, 1922'de, Şam Devleti ve Alevi Devleti arasında, Suriye'de, gerçekleşen bir idari sınır değişikliğini konu edinerek, manda döneminin siyasal-toplumsal ilişkilerine dair bir kesit sunmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, tartışmaya konu olan sınır değişikliğinin, farklı coğrafi, iktisadi ve idari düzlemlerde; kolonyal, bölgesel ve yerel ölçeklerde; ulusal, sınıfsal, dini ve mezhepsel aidiyetler bağlamında müzakere eden taraflar arasında nasıl yankı bulduğuna ışık tutmayı amaçlamaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda, Fransız ve Suriyeli siyasi ve bürokratik aktörler ile sınır değişikliğinin gerçekleştiği söz konusu bölgede yaşayan nüfuzlu kimseler arasındaki bir kısım resmi yazışmalar incelenmektedir. Sınır değişikliğine dair müzakereler üzerinden, dönemin Suriyesindeki siyaset alanının niteliğine ilişkin, iki temel sonuca varılmıştır. Bu çalışmada, sınır çizgisi çizilme sürecinin, bütünüyle devletler ve devlet görevlileri arasında gelişen bir süreç olduğu fikri sorgulanmaktadır. Sürecin kendisi, kimi zaman ulusal, sınıfsal, dinsel ve mezhepsel farklılıkları aşarak, farklı aktörleri yan yana veya karşı karşıya getirmekte ve böylelikle sürece dahil olan aktörler arasındaki çok katmanlı ilişkilere ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to present a cross-section on the political-social relations of the mandate period, by considering an administrative border change that takes place between the State of Damascus and Alawite State in Syria, in 1922, during the French mandate period. The purpose of this study is to shed light on how the border change resonates between the negotiating parties in the context of national, class, religious, and sectarian affiliations; on different geographical, economic, and administrative levels; and at colonial, regional and local scales. In accordance with these purposes, some official correspondence between the French and Syrian political and bureaucratic actors and the notable people living in the territory that the border change takes place is examined. By considering these deliberations on border change, two fundamental conclusions were reached regarding the nature of the political arena in Syria at that time. In this study, the idea that the demarcation process is a process that develops entirely between states and state officials is being questioned. The process itself, sometimes by transcending national, class, religious and sectarian differences, brings different actors side by side or against each other, and thus sheds light on the multi-layered relationships between actors that take part in the process.
Benzer Tezler
- Ramifications of unwarranted statehood: tribe, sect, and social power in Syria and Iraq
İstenmeyen devlet olmanın ramifikasyonları: Suriye ve Irak'ta kabile, mezhep ve sosyal güç
MOTASEM ABUZAID
Yüksek Lisans
İngilizce
2020
Sosyolojiİstanbul Şehir ÜniversitesiSosyoloji Ana Bilim Dalı
PROF. NURULLAH ARDIÇ
- Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kurumsal varlığına ve meşruiyetine yönelik eleştirel söylemler üzerine analiz
Analysis on discourses on criticism of the isntitutional entity and legitimacy of the Presidency of Religious Affairs
EMİNE DALMIŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
DinMarmara ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. KEMAL ATAMAN
- Türk siyasal hayatına etkileri bakımından Alevilik ve Aleviler
Alevism and Alevis in terms of their effects on Turkish political life
RAMAZAN LEVENT
Doktora
Türkçe
2019
Siyasal Bilimlerİnönü ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SELAHADDİN BAKAN
- Safvetü's-Safa'ya göre Anadolu'da Kızılbaş (Alevi) inancının teşekkülü ve Anadolu'da Kızılbaş (Alevi) iktidar münasebetleri (XIII.yüzyıl)
Qizilbash Anatolian (Alawism) of investigate formation and a Qizilbash (Alawism)-government relations Safvetü's-Safa (XIII century)
VAHAP AKTAŞ
Doktora
Türkçe
2013
TarihKahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MEHMET SUAT BAL
- Antakya'daki etnik yapılanmanın siyasal hayata etkileri
The effects of ethnic structure in Antakya on political life
AHU SUMBAS
Yüksek Lisans
Türkçe
2006
Kamu YönetimiHacettepe ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALİ ÇAĞLAR