Sınav kaygısı yaşayan lise son sınıf öğrencilerinin ebeveynlerinin bilişsel şemaları
High school high school latest grade students cognitive schemes of parents
- Tez No: 504458
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sınav Kaygısı, Ebeveyn tutumu, Bilişsel Şemalar, Exam Anxiety, Parental Attitude, Cognitive Schemes
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmada sınav kaygısı yaşayan lise son sınıf öğrencilerinin, ebeveynlerinin bilişsel şemalarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda örneklemi, Konya'nın Meram İlçesi'nde, 2017-2018 yıllarında özel bir lisenin son sınıfında öğrenim görmekte olan 202 öğrenci ve aileleri oluşturmaktadır. Örneklem grubu tesadüfi olarak seçilmiş, veri toplama araçları araştırmacı tarafından yüzyüze uygulanmıştır. Ancak anketlerin eksik ve yanlış doldurulması gibi nedenlerden dolayı 53 anket elenerek 61 kız 88 erkek öğrenci olmak üzere toplam 149 anket analiz sürecine dâhil edilmiştir. Ayrıca araştırmada Young Şema Ölçeği ve Speilberger ve arkadaşları tarafından geliştirilip Necla Öner tarafından türkçeye uyarlanan Sınav Kaygısı Ölçeği'inden yararlanılmıştır. Kullanılan tüm veriler bilgisayar ortamına aktarılarak SPSS 20.0 yardımıyla çözümlenmiştir. Araştırma Sonucunda; Sınav kaygısı yaşayan lise son sınıf öğrencileri ile ebevynlerinin Sosyal İzolasyon/Güvensizlik Şeması, Kendini Feda Şeması, Tehditler Karşısında Dayanıksızlık Şeması, Terk Edilme Şemaları arasındaki ilişki incelendiğinde pozitif yönde, anlamlı, çok zayıf şiddette bir ilişki olduğu; Sınav kaygısı yaşayan lise son sınıf öğrencileri ile ebeveynlerinin Duygusal Yoksunluk Şeması arasında, Duyguları Bastırma Şeması arasında, İç İçe Geçme/Bağımlılık Şeması arasında , Kusurluluk Şeması arasında, Zedenlenmiş Otonomi Şeması arasında, Kopukluk Şemaları arasındaki ilişki incelendiğinde pozitif yönde, anlamlı, zayıf şiddette bir ilişki olduğu; Yine sınav kaygısı yaşayan lise son sınıf öğrencileri ile ebeveynlerinin Diğer Yönelimlilik Şeması, Zedelenmiş Sınırlar, Ayrıcalıklılık/Yetersiz Özdenetim Şeması, Onay Arayıcılık Şeması, Karamsarlık şeması, Yüksek Standartlar Şeması, Başarısızlık Şemaları arasında ile pozitif yönde, anlamlı, orta şiddette bir ilişki olduğu; Son olarak sınav kaygısı yaşayan lise son sınıf öğrencileri ile ebeveynlerinin Cezalandırılma Şeması arasında pozitif yönde, anlamlı, yüksek şiddette bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the cognitive schemes of the parents of the senior high school students who are experiencing the exam anxiety. In this respect, constitutes 202 students and their families, who are studying in the final year of a private high school in the city of Meram, Konya in 2017-2018. The sample group was randomly selected, and data collection tools were applied centrally by the researcher. However, due to reasons such as incomplete and incorrect filling of the questionnaires, 53 questionnaires were eliminated and a total of 149 questionnaires including 61 female and 88 male students were included in the analysis process. In addition, the research was conducted by l Young Scale and Speilberger and their friends, which was developed by Necla Öner and used in the Turkish Anxiety Scale. All the used data were transferred to the computer environment and analyzed with the help of SPSS 20.0. As a result of the research; When the relationship between senior high school students with anxiety for the exam and their parents' Social Insulation / Depression Scale, Self-Fed Schematic, Stressing Threat vs. Non-Respect Schemes and Abandonment Schemes is positive, there is a meaningful, very weak and violent relationship; between high school senior students who are anxious for the test and their parents' Emotional Exhaustion Scheme, Emotional Suppression Schemes, Internal Bonding / Dependency Schemes, Imperfection Schemes, Stratified Autonomy Schemes, , there is a meaningful, weak, and violent relationship in the positive direction; again, there is a meaningful, moderate relationship between the high school seniors living with test anxiety and their parents' positivity with the other Orientation Scheme, Damaged Boundaries, Privilege / Insufficient Self-Assessment Scheme, Approval Seeking Scheme, Pessimism Scheme, High Standard Scheme and Failure Schemes. Finally, it was seen that there was a meaningful, high-violent relationship between positive senior high school students with exam anxiety and their parents' Punishment Schemes. During the research that I made, I really appreciated, my assistant, who does not hesitate any kind of support, Dr. Gül Eryılmaz. I also would like to initiate relief respect to my parents due to their supports for all my life along support.