Ölüm kaygısı ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between death anxiety and attachment styles
- Tez No: 504461
- Danışmanlar: PROF. DR. REFİA ASLIHAN DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ölüm Kaygısı, Bağlanma Stilleri, Death Anxiety, Attachment Styles
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmanın amacı 18-65 yaş arasındaki bireylerin ölüm kaygısı ile bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Ek olarak, araştırmada bireylerin cinsiyeti, yaşı, medeni durumu, eğitim düzeyi, kronik bir hastalığı olup olmadığı gibi değişkenlerin ölüm kaygısı ve bağlanma stilleri düzeyleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın evrenini Samsun ili İlkadım semtinde yaşayan 18-64 yaş aralığındaki bireyler oluşturmaktadır. Bireylerin demografik özelliklerini öğrenmek için Kişisel Bilgi Formu, değişkenleri ölçmek için Ölüm Kaygısı Ölçeği ve Erişkin Bağlanma Biçimi Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde Mann Whitney U, Kruskal Wallis H ve Spearman Testleri kullanılmıştır. Araştırmada sosyo-demografik özelliklere göre bakıldığında; erkeklerin kaçıngan bağlanma ölçeğinden aldıkları puanların kadınlara göre daha yüksek olduğu, lise mezunu olan bireylerin kaçıngan bağlanma ve kaygılı bağlanma düzeylerinin üniversite ve üzerinde mezuniyet derecesi bulunan bireylere göre anlamlı şekilde daha yüksek olduğu gibi sonuçlara ulaşılmıştır. Araştırmada yer alan bireylerin yaşı, çocuk sahibi olma durumları, yaşadıkları kişi gibi sosyo-demografik özelliklere göre anlamlı sonuçlar elde edilmemiştir. Ayrıca; bir yakınını kaybetmiş bireylerin kaygılı bağlanma ölçeğinden aldıkları puanların kayıp yaşamamış olanlara göre kaygılı bağlanma ölçeğinden aldıkları puanların daha yüksek olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonunda yer alan tartışma bölümünde bulgulara dayalı olarak araştırmacılara ve alanda çalışan psikolojik danışmanlara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study's aim is to examine the relationship between death anxİety and attachment styles for 18-65 age individuals. Besides, the effects of variables such as their sex, age, marital status, education level and chronic illness condition on death anxiety and attachment styles levels are examined. The population of the study is 18-64 age individuals who live in Samsun İlkadım. Also, according to identify demographic characteristics of individuals, Personal Information Form, and to evaluate variables, Death Anxiety Scale and Adult Attachment Styles Scale are applied. Mann Whitney U, Kruskal Wallis H and Spearman Tests are used in the analysis of data. When the socio-demographic characteristics analyzed, it is found out that men have higher scores on avoidant attachment scale than women, and high school graduated individuals have significantly higher avoidant and anxious attachment levels than university and upper level graduates. There was no meaningful results for socio-demographic characteristics such as age, number of children or living partner that took a part in the research. In addition, it is seen that bereaved individuals have higher scores on anxious attachment scale than who do not lose one's relative. In the discussion section, at the end of the research, suggestions for researchers, psychological consultants working on this field had been proposed on research findings.