Üniversite öğrencilerinin aile aidiyeti, bağlanma stilleri ve varoluşsal kaygıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between family belongingness, attachment styles, and existential anxieties among university students
- Tez No: 867557
- Danışmanlar: DOÇ. ŞAHİDE GÜLİZ KOLBURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aile Aidiyeti, Bağlanma Stilleri, Varoluşsal Kaygı, Family Belongingness, Attachment Styles, Existential Anxiety
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin aile aidiyeti, bağlanma stilleri ve varoluşsal kaygıları arasındaki ilişkisinin incelenmesidir. Bireyin doğup büyüdüğü koşullara nasıl tepki verdiği varoluşçu psikolojinin araştırdığı konulardan biridir. Bu açıdan baktığımızda yaşamın ilk yıllarından itibaren büyümekte olan çocuğun annesi veya bakımveren kişiyle kurduğu ilişki sonucunda geliştirdiği bağlanma stili ve bu aile ortamında oluşan aile aidiyetinin bu konulardan olduğu söylenilebilir. Aile ve diğer insanlarla duygusal bağ kuramama bireyin kaygı ile baş etmesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu bağlamda varoluşsal kaygının bağlanma stilleri ve aile aidiyeti ile arasında bir ilişkinin olması beklenilebilir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan ilişkisel tarama modeli uygulanılmıştır. Evrenini 2022-2023 eğitim öğrenim yılında Türkiye'de öğrenim gören üniversite öğrencileri kapsayan bu çalışmaya toplam 440 kişi katılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak 4 sorudan oluşan demografik bilgi formu, Varoluşsal Kaygı Ölçeği, İlişki Ölçekleri Anketi ve Aile Aidiyeti Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada betimsel analizler, bağımsız gruplar T testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon analizi ve regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonucunda Aile Aidiyeti puanı ile varoluşsal kaygı düzeyleri toplam puanı ve alt boyutları olan anlamsızlık kaygısı, ölüm kaygısı, özgürlük kaygısı ve yalıtılmışlık kaygısı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çalışmada yapılan analiz güvenli bağlanma puanının aile aidiyeti puanını anlamlı bir şekilde yordadığını ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar, güvenli bağlanma ve aile aidiyetinin bireylerin varoluşsal kaygı düzeylerini etkilediğini ve aile aidiyetinin güvenli bağlanma ile varoluşsal kaygı arasında bir aracı rol oynadığını göstermektedir. Bu bulgular, aile ilişkilerinin bireylerin varoluşsal kaygıları üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate the relationship between family belongingness, attachment styles, and existential anxieties among university students. How individuals respond to the conditions they were born and raised in is one of the topics explored by existential psychology. In this context, it can be said that the attachment style developed by a child growing up from the early years of life as a result of their relationship with their mother or caregiver and the family belongingness formed in this family environment are among these issues. The inability to form emotional bonds with family and other people negatively affects an individual's ability to cope with anxiety. In this context, it can be expected that there is a relationship between existential anxiety, attachment styles, and family belongingness. In the research, a quantitative research method known as the relational survey model was applied. A total of 440 participants took part in this study, consisting of university students studying in Turkey during the 2022-2023 academic year. Data collection tools used in the research included a demographic information form consisting of 4 questions, the Existential Anxiety Scale, the Relationship Scales Questionnaire, and the Family Belongingness Scale. Descriptive analyses, independent groups t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation analysis, and regression analysis were conducted in the research. As a result of the correlation analysis, a significant negative relationship was found between Family Belongingness score and the total score of existential anxiety levels and its sub-dimensions, namely, meaninglessness anxiety, death anxiety, freedom anxiety, and isolation anxiety. The analysis conducted in the study reveals that secure attachment score significantly predicts family belongingness score. These results indicate that secure attachment and family belongingness influence individuals' levels of existential anxiety and that family belongingness plays a mediating role between secure attachment and existential anxiety. These findings emphasize the significant impact of family relationships on individuals' existential anxieties.