Psoriasiste stres, depresyon, öfke & aleksitimi
Stress, depression, anxiety and alexithymia in psoriasis
  1. Tez No: 504518
  2. Yazar: BÜŞRA UĞURCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA BETÜL AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: psoriasis, stres, öfke, depresyon & aleksitimi, psoriasis, stress, anger, depression & alexithymia
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Araştırmanın amacı; psöriasis tanısı almış hastalarda stres, öfke, depresyon ve aleksitimi arasında ilişkiyi incelemektir. Katılımcılar İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji bölümüne başvurmuş̧ bireylerden oluşmaktadır. Katılımcılara; Spielberger ve ark. tarafından geliştirilen Sürekli Öfke-Öfke Tarzı Ölçeği (SÖÖTÖ), Folkman ve Lazarus tarafından geliştirilen Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği (SBTÖ), Beck ve arkadaşları tarafından hazırlanan Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve son olarak da Türkiye uyarlaması Güleç ve arkadaşları tarafından yapılan Toronto Aleksitimi Ölçeği verilmiştir. Araştırmanın sonucunda psoriasis hastalarında stres, öfke ve depresyon semptomlarında artış olduğu bunun yanı sıra bu hastalıklara sahip kişilerde Aleksitimi (duygu okur yazarlığı) puanlarının kontrol grupla kıyasla yüksek olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; patients diagnosed with psoriasis are examined to see as if there is a relationship between stress, anger, depression and alexithymia. Participants consist of individuals who have applied to the Department of Dermatology of Göztepe Education and Research Hospital of Istanbul Civilization University. Participants; Spielberger et al. The Beck Depression Inventory (BDI) developed by Beck et al. (BDI) and the Turkish adaptation of Beck et al. developed by Folkman and Lazarus and the Toronto Adaptation Scale Scale given. As a result of the current research, it is seen that psoriasis disease increases the symptoms of stress, anger and depression in the individuals as well as Alexithymia (emotional literacy) scores of those with these diseases are higher than the control group.