Psikosomatik deri hastalığı (psöriazis, alopesi areata, kronik spontan/idiopatik ürtiker) tanısı alan erişkinlerde bağlanma stillerinin, öfke ve öfke ifade tarzı ve aleksitimi ile ilişkisinin incelenmesi, sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
Examination of the relationship of attachment styles with anger and anger expression and alexithymia in adults diagnosed with psychosomatic skin disease (psoriazis, alopesia areata, chronic spontaneous/idiopatic urticaria)
  1. Tez No: 735843
  2. Yazar: İREM İLHAN YÜKRÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERVET EBRİNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: bağlanma, öfke, aleksitimi, psöriazis, alopesi, ürtiker, attachment, anger, alexithymia, psoriasis, alopecia, urticaria
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Birçok somatik hastalıkta olduğu gibi stres ve psikolojik faktörler, dermatolojik hastalıkların da ortaya çıkmasını ve belirtilerin alevlenmesini tetikler. Biz bu araştırmada psikosomatik deri hastalıkları olarak sınıflandırılan psöriazis, alopesi areata ve kronik spontan ürtiker tanılı hastaların; bağlanma stillerinin, sürekli öfke ve öfke ifade tarzları ve aleksitimi ile ilişkisini incelemeyi ve sağlıklı kontrol grubu ile kıyaslamayı hedefledik. Literatür araştırmamıza göre psikosomatik deri hastalıkları hakkındaki çalışmalar daha çok anksiyete ve depresyon düzeyleri gibi psikiyatrik belirtilere odaklanmış olup daha temel psikolojik faktörleri göz ardı etmektedir. Bağlanma stillerini, öfkeyi ve aleksitimiyi psikodermatolojik hastalarda ayrı ayrı ele alan farklı çalışmalar bulunmakla birlikte bağlanma stilleri ile öfkenin ve aleksitiminin ilişkisini inceleyen ve üç grup hastayı hem sağlıklı kontrollerle hem de birbirleri ile kıyaslayan bir çalışmaya rastlamadık. Bu araştırmadan elde edilecek bulgular psikosomatik deri hastalıklarında hastalığı tetikleyen ve alevlendiren faktörleri inceleyerek, hastalara gerekli psikoterapotik müdahalelerde bulunmak konusunda yol gösterici olacaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda S.B.Ü İstanbul Sultan 2. Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi dermatoloji polikliniğine başvuran, 18-65 yaş arası, psöriazis, alopesi areata, kronik spontan ürtiker tanısı almış olan ve dahil edilme kriterlerini taşıyan toplam 72 hasta ve hastane personeli arasından amaca yönelik rasgele seçilerek sağlıklı kontrol grubunu oluşturan 72 kişi olmak üzere toplam 144 kişi ile örneklem grubu oluşturulmuştur. Hasta ve sağlıklı kontrol grubuna Sosyodemografik Veri Formu, Hastane Anksiyete Depresyon Ölçeği (HADÖ), Yakın ilişkilerde Yaşantılar Envanteri (YİYE), Sürekli Öfke- Öfke Tarz Ölçeği (SÖÖTÖ) ve Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ) uygulanmıştır. Uygulamalar öncesinde katılımcılar çalışma hakkında bilgilendirilmiş, sözlü ve yazılı onamları alınmıştır. Bulgular: Gruplar arasında bağlanma stilleri yönünden fark olup olmadığı incelendiğinde hasta grubunda yer alan katılımcıların kaygılı ve kaçıngan bağlanma puan ortalamalarının sağlıklı grupta yer alan katılımcılara göre daha yüksek olduğu bulunurken; güvenli bağlanma alt boyutu puan ortalamalarının sağlıklı grupta yer alan katılımcılara göre daha düşük olduğu belirlendi. Bağlanma stillerinin öfke ile ilişkisi incelendiğinde, kaygılı bağlanma puanları arttıkça sürekli öfke ve öfke-içe puanlarının da arttığı, kaygılı bağlanma ve kaçıngan bağlanma puanlarının artması ile de öfke-içe puanlarının arttığı, öfke-kontrol puanlarının ise azaldığı saptandı. Bağlanma stilleri ile öfke-dışa alt boyutu arasında ilişki saptanmadı. Katılımcıların bağlanma stillerinin aleksitimi ile ilişkisi incelendiğinde; kaygılı bağlanma puanları arttıkça TAÖ toplam ve duyguları tanımada güçlük puanlarının arttığı, kaçıngan bağlanma puanları arttıkça TAÖ toplam, duyguları tanımada güçlük, duyguları söze dökmede güçlük puanlarının arttığı, güvenli bağlanma puanları arttıkça TAÖ dışa dönük düşünme alt boyutu puanlarının arttığı saptandı. Sonuç: Çalışmamızda psikosomatik deri hastalarında güvensiz bağlanma stillerinin kontrol grubuna göre daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca bağlanma stillerinin sürekli öfke düzeyleri, öfke ifade tarzları ve aleksitimi ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Kaygılı ve kaçıngan bağlanma stillerinin yüksek sürekli öfke düzeyleri ve işlevsel olmayan öfke ifade tarzları ile ilişkili olduğu ve psikosomatik deri hastalarının güvensiz bağlanan bireyler olmasının yanı sıra aleksitimik kişiler oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak, psikosomatik deri hastalığı olarak sınıflandırılan hastalıkların multidisipliner bir yaklaşımla ele alınması, hastalık seyrini etkileyebilecek olası psikolojik faktörlerin incelenmesinin hastaların prognozuna olumlu katkı sağlayacağı görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: As with many somatic diseases, stress and psychological factors trigger the emergence of dermatological diseases and exacerbation of symptoms. In this study, patients diagnosed with psoriasis, alopecia areata and chronic spontaneous urticaria, which are classified as psychosomatic skin diseases; We aimed to examine the relationship between attachment styles, trait anger and anger expression styles, and alexithymia and to compare them with the healthy control group. According to our literature research, studies on psychosomatic skin diseases mostly focus on psychiatric symptoms such as anxiety and depression levels and ignore more basic psychological factors. Although there are different studies that deal with attachment styles, anger and alexithymia separately in psychodermatological patients, we have not found a study examining the relationship between attachment styles, anger and alexithymia, and comparing the three groups of patients both with healthy controls and with each other. The findings of this study will guide the patients in making necessary psychotherapeutic interventions by examining the factors that trigger and exacerbate the disease in psychosomatic skin diseases. Materials and Methods: In our study, a total of 72 patients, aged between 18-65 years, diagnosed with psoriasis, alopecia areata, chronic spontaneous urticaria and meeting the inclusion criteria, who applied to the dermatology outpatient clinic of S.B.U Istanbul Sultan 2. Abdulhamid Han Education and Research Hospital, and 72 people who were randomly selected from among the hospital staff, constituted the healthy control group. A sample group was formed with 144 people. Sociodemographic Data Form, Hospital Anxiety Depression Scale (HADS), Experiences in Close Relationships Inventory (ECR), Trait Anger-Anger Style Scale (STAS) and Toronto Alexithymia Scale (TAS) were applied to the patient and healthy control group. Before the applications, the participants were informed about the study and their verbal and written consents were obtained. Results: When examining whether there was a difference between the groups in terms of attachment styles, it was found that the anxious and avoidant attachment points of the participants in the patient group were higher than the participants in the healthy group; it was determined that the mean scores of the secure attachment sub-dimension were lower than the participants in the healthy group. When the relationship between attachment styles and anger was examined, it was found that as the anxious attachment scores increased, the trait anger scores also increased. There was no relationship between attachment styles and anger-out sub-dimension. When the relationship between the attachment styles of the participants and alexithymia was examined; It was determined that as anxious attachment scores increased, TAS total and difficulty recognizing emotions scores increased. As the avoidant attachment scores increase; TAS total scores, difficulty in recognizing emotions, and difficulty in verbalizing emotions were found to increase. As the secure attachment scores increase; it was determined that TAS extraverted thinking sub-dimension scores increased. Conclusion: In our study, it was concluded that insecure attachment styles were higher in psychosomatic skin patients than in the control group. In addition, attachment styles were found to be associated with trait anger levels, anger expression styles, and alexithymia. It was concluded that anxious and avoidant attachment styles were associated with high trait anger levels and dysfunctional anger expression styles, and psychosomatic skin patients were alexithymic individuals as well as insecurely attached individuals. In conclusion, we believe that dealing with diseases classified as psychosomatic skin diseases with a multidisciplinary approach and examining possible psychological factors that may affect the course of the disease will contribute positively to the prognosis of the patients.