An investigation of Turkish Mothers' narrative styles and their relation to children's narrative comprehension
Türk Annelerin çocuklarına hikaye anlatma stilleri ve bu stillerin çocuklarının öykü muhakeme becerileri ile ilişkisi
- Tez No: 504607
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE ILGAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Annelerin hikâye anlatma stilleri, hikâye anlama becerileri, muhakeme becerileri, erken okur-yazarlık becerileri, Maternal narrative styles, Narrative comprehension, Mother-child book sharing, Emergent literacy ability
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Annelerin çocuklarına hikâye anlatırken kullandıkları stratejiler hem bireysel hem de kültürel olarak çeşitlilik göstermektedir. Annelerin bu anne-çocuk etkileşimleri sırasında kullandıkları hikâye anlatma stilleri çocuklarının erken okuma yazma becerilerini etkilemektedir. Bu araştırma Türk annelerin 3, 4 ve 5 yaşlarındaki çocuklarına resimli bir hikâye kitabını anlatırken kullandıkları hikâye anlatım stillerini ve bu stillerin çocukların hikâyeyi anlama becerileri ile bir ilişkisi olup olmadığını öğrenmeyi amaçlamaktadır. İki farklı araştırma sorumuz olduğu için bu araştırma iki çalışmadan oluşmaktadır. İlk çalışmada, seksen yedi annenin çocuklarına bir resimli hikâye kitabını anlatmaları incelenmiş, annelerin kullandıkları anlatım ifadeleri işlevlerine ve içeriklerine göre kodlanmıştır. Yapılan analizler sonucunda iki ayrı hikâye anlatım stili ortaya çıkmıştır. Bunlardan biri daha fazla düz cümle kullanıp çocuklarının hikâye anlatımına katılmasına ortam hazırlamazken, diğer grup soru-cevap tekniklerini kullanarak çocuklarıyla daha fazla etkileşime girmiş ve onların hikâyeye katılımını teşvik etmişlerdir. İçerik olarak ele alındığında da ilk gruptaki anneler hikâyede gerçekleşen olayların dışına çıkmazken, ikinci gruptaki anneler hem hikayedeki olaylar hem de bu olaylarla alakalı olarak genel kültür ve okuryazarlık bilgisi hakkında konuşmuşlar, ayrıca kitaptaki olaylarla çocuklarının hayatında gerçekleşen benzer olaylar arasında ilişki kurmuşlardır. İkinci çalışmada, kırk dokuz çocuğa annelerinin az önce anlatmış olduğu resimli hikâye kitabı ile ilgili muhakeme soruları sorulmuştur. Yapılan analizler annelerin hikâye anlatma stilleri ile çocuklarının hikâyeyi anlama becerileri arasında bir ilişki olmadığını göstermiştir. Fakat, hikâyeyi çocukları ile karşılıklı etkileşim içerisinde anlatmayı tercih eden annelerin çocuklarının alıcı dil becerilerinde daha başarılı oldukları görülmüştür. İki çalışmanın da bulguları var olan alan yazına uygunlukları ve katkıları açısından tartışılmış, gelecekteki çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Quality of mothers' book sharing interactions with their children show variations at both individual and cultural levels. The narrative styles that mothers adopt during these book sharing interactions influence their children's emergent literacy skills. The current study investigated Turkish mothers' narrative styles as they narrated a wordless picture book to their 3-, 4-, and 5-year-old children, and whether these narrative styles had a relation to their children's narrative comprehension. To answer these two questions, the current study consisted of two phases. In the first study, eighty-seven mothers were asked to narrate a wordless picture book to their children. Their narrative discourse was coded according to the pragmatic function and the narrative content of their utterances. As a result, two different narrative styles were identified: storytellers who make use of informative utterances that do not require their children's participation and talk about events that are within the storyline, and story builders who use interactive utterances that encourage their children's contribution and talk about both within and beyond the storyline. In the second study, forty-nine children were asked comprehension questions after their mothers had narrated the wordless picture book to them. Analyses revealed no significant link between mothers' narrative styles and their children's narrative comprehension skills. However, children whose mothers adopted the story builder style displayed higher receptive vocabulary competence. Findings and implications of both studies were discussed in terms of their congruence and contributions to the existing literature.