Fotovoltaik hücre performansı üzerine çalışma koşullarının etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of the operating conditions on photovoltaic cell performance
  1. Tez No: 504612
  2. Yazar: EMİRCAN HAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞAH ELDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Güneş Hücresi/Paneli Elektriksel Parametreleri, Güneş Hücresi/Paneli Termal Modellemesi, Güneş Hücresi/Paneli Çalışma Şartları, Solar Energy, Solar Cell/Panel Electrical Modelling, Solar Cell/Panel Thermal Modelling, Solar Cell/Panel Working Conditions
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, seçilen bir güneş panelinin performansına etki eden elektriksel ve çevresel parametrelerin, Kayseri ili çalışma koşullarında panel performansı üzerine olan etkisini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda güneş panellerinin performansına etki eden elektriksel model parametrelerinin neler olduğu araştırıldı. Ayrıca Kayseri ili hava şartlarında oluşan ısı kayıplarının etkisini incelemek için termal model parametreleri incelenmiş olup, tüm bir yıl için aylık belirlenen ortlama hava şartlarında üç farklı cam türünün üç farklı kalınlıkta panel üzerinde kullanıldığı durumlar ele alındı. Çalışma kapsamında, güneş panellerinin elektriksel karakteristikleri, iki farklı model kullanılarak incelenmiş ve iki farklı matematiksel yaklaşım sunulmuştur. Sunulan modeller için elde edilen matematiksel denklemler MATLAB ortamına aktarılan iki farklı algoritma yardımıyla farklı sıcaklık ve ışınım şiddetleri için panel karakteristikleri tespit edilerek sıcaklık ve ışınımın panel performansını ne şekilde etkilediği incelendi. Oluşturulan termal model yardımıyla elektriksel performans sonuçlarının ne şekilde iyileştirilebileceği malzeme özellikleri değiştirilerek tüm bir yıl için incelendi. Çalışma sonucunda sıcaklığın panel gerilimini ve ışınımın panel akımını önemli ölçüde değiştirdiği tespit edilerek önerilen yeni cam malzemelerle bu etkinin azaltılıp maksimum güç değerinin artırılabileceği ortaya kondu..
Özet (Çeviri)
Purpose of this thesis is to investigate the effect of the operating condition on the photovoltaic cell performance in Kayseri. In the context of this purpose, was studied the effect of electrical model parameters on the performance of the solar panels. In addition, in order to study the heat transfer in the weather conditions of Kayseri province by investigating the thermal model parameters, there were used three different glass types and three different thickness for the solar panel. In the study were examined and presented the electrical characteristics of solar panels using two different models and two different mathematical approaches. Mathematical equations obtained for the presented models were analyzed by using two different algorithms on MATLAB and by establishing the panel characteristics was studied how the panel performance is influencing under different insolation and different temperature. İn the terms of one year was investigated how to improve the results of the electrical performance by helping the proposed thermal model with changing material properties. As a result of this study, there were determined that the temperature of the panel changes the panel voltage and the radiation of the panel changes the panel current significantly, revealing that different glass material properties can reduce these effects and increase the maximum power value of panel.