Tahsin Yücel'in Ben ve Öteki kitabındaki öykülerin göstergebilimsel çözümlemesi
Semiotic analysis of Ben ve Öteki Tahsin Yücel's book story
- Tez No: 504654
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL İŞERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Göstergebilim, Tahsin Yücel, Anlatısal Düzey, Betisel Düzey, İzleksel Düzey, Semiotic, Tahsin Yücel, Discursive Level, Narrative Level and Thematic Level
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Dilbilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Dilbilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada gerek göstergebilim alanında yaptığı kuramsal çalışmalar gerekse yazın alanında verdiği eserlerle hem ülkemizde hem de dünyada tanınan Prof. Dr. Tahsin Yücel'in“Ben ve Öteki”adlı öykü kitabındaki“Benlem”,“İkilem”ve“Üçlem”adlı öyküleri, Greimas'ın geliştirdiği yazınsal göstergebilim yaklaşımından yola çıkarak çözümlemeye çalıştık.“Benlem”adlı öykünün başkahramanı olan, aynı zamanda kitaptaki tüm öykülerde de kendini gösteren, Memedali edeni üzerine yoğunlaşıp, kendisinin yaşadığı varoluşsal sorgulamalar üzerine eğilip, öykünün diğer edenleriyle birlikte, betisel, anlatısal ve izleksel düzeyde çözümlemesini yaptık.“İkilem”adlı öyküde öykünün başkahramanı olan Beşira edeninin yaşadığı ikilemler ve öykünün diğer edenleri üzerine eğilip, anlatıyı betisel, anlatısal ve izleksel düzeyde çözümledik.“Üçlem”adlı öyküde ise temelde Osmana, Memedali, Hamida ve diğer edenlerin yaşadığı /olmak/ ve /görünmek/ yerdeşlikleri üzerine yoğunlaşıp, çalışmanın betisel, anlatısal ve izleksel düzeylerini ortaya koyduk.
Özet (Çeviri)
In this study we have tried to analyse the story of Tahsin Yücel's“Benlem”,“İkilem”and“Üçlem”(which is included in“Ben ve Öteki”) in the methodological structure of the Greimas' semiotic approach. Tahsin Yücel is a writer and academician both in our country and in the World with the works he has given in the field of writing and in the field of theoretical and scientific studies. Memedali is the protagonist the story of“Benlem”. He shows himself in all the stories in the book. We have focused our analysis on the Memedali's existential interrogations, the main actor of the story. Also we have focused all the actors' of the story and analyse the narration's discursive level, narrative level and thematic level. Beşira is the protagonist the story of“İkilem”. We analyse Beşira's dilemma and other actors of the story. Nous revealed the our story's discursive level, narrative level and thematic level. In the story of“Üçlem”, we have focused especially Osmana, Memedali, Hamida and the other actors'“be”and“appear”sitiuation and analyse our study's discursive level, narrative level and thematic level.