Türkiye Türkçesi ve çağdaş Moğolca karşılaştırmalı şekil bilgisi
The comparison of Turkish and modern Mongolian grammar
- Tez No: 504678
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM KÖKTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Moğolca, Türkiye Türkçesi, Türkiye Türkçesi – Çağdaş Moğolca Şekil Bilgisi, Modern Mongolian language, Turkish language, Turkish Mongolian Grammer
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Lehçeleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Türkiye Türkçesi ve Çağdaş Moğolcanın Karşılaştırmalı Şekil Bilgisi üzerinde yaptığımız bu çalışmagiriş,Türkiye Türkçesi ile Çağdaş Moğolcanın İsim ve Fiil İşletimleri, Sözcük Türleri olmak üzere iki ana bölümden oluşur. Giriş kısmında Moğolistan, Tarihte Türkler ve Moğollar, Moğol Dili Tarihi, Moğol Yazısı ve Türk- Moğol ilişkileri hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, Türkiye Türkçesi ve Çağdaş Moğolcada İsim ve Fiil İşletimi açıkça anlatılarak örnek kelimeler, örnek cümleler verilip karşılaştırma yapılmıştır. Bunun yanısıra Çağdaş Moğolca ile Türkiye Türkçesinin ortak ve farklı yönlerine de değinilmiştir. İkinci bölümde, Türkiye Türkçesi ve Çağdaş Moğolcada Sözcük Türleri hakkında detaylı bilgi verilip karşılaştırma yapılmıştır. Çalışmamız sonuç ve kaynakça ile sona ermektedir. Yaptığımız bu çalışmanın faydalı olmasını, dikkatimizden kaçan konuların hoşgörülmesini diliyoruz.
Özet (Çeviri)
This study, The Comparison of Türkish and Modern Mongolian Grammar, I have worked on includes Introduction and two main chapters which are Turkish and the Modern Mongolian nouns and verbs and Turkish and the Modern Mongolian Word Types. A brief information about Mongolia, the history of Mongolia and Turkey, the history of the Mongolian Language, Mongolian script and the relationship between Mongolia and Turkey. In the first chapter, Turkish and the Modern Mongolian nouns and verbs, there are the definitions of the nouns and verbs. It also includes definitions of the functions and an example sentence of each noun and verb suffixes. In the second chapter, Turkish and the Modern Mongolian Word Types, there are the comparison of all the word types in Turkish and Mongolian language. Our thesis ends with conclusion and all the references we have used while working on this study.