Çalışma hayatında mobbingin işten ayrılma üzerine etkisi
The effect of mobbing on resignation in work life
  1. Tez No: 677099
  2. Yazar: HİLAL KARAKAYA BÜKÜLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, Mobbing Süreci, Mobbingin İşten Ayrılmaya Etkileri, Mobbing, Process of Mobbing, Effects of Mobbing on Employee Turnovers
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Son yıllarda hem kamu hem de özel sektör organizasyonlarında karşımıza, gizli tehlikelerden biri olan yıldırma davranışı (mobbing) uygulamaları çıkmaktadır. Mobbing, işyerinde hedef alınan bir kişinin sürekli ve sistemli bir zaman aralığında bir ya da birden fazla kişi tarafından saldırgan davranışlara maruz kalması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu tür baskı ve psikolojik şiddet kişi üzerinde travmalara sebep olmaktadır. Yıldırma davranışının(mobbing) görüldüğü iş yerlerinde; çalışanlarda iş değiştirme isteğinin arttığı, kurum bağlılıklarının azaldığı ve buna bağlı olarak işgören devir hızının arttığı bilinmektedir. Bu araştırma bireysel ve örgütsel hatta toplumsallık boyutunda ciddi olumsuz sonuçlar doğurabilen yıldırma davranışı(mobbing) olgusuna karşı farkındalık oluşturulması, sebeplerinin belirlenmesi ve bireysel-örgütsel önlemler alınması konusunda aksiyon alınmasının önemini gözler önüne sermektedir. Bu nedenlerle bu çalışma, kavramsal bir çerçevede yıldırma davranışı(mobbing) olgusuna ışık tutmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, yıldırma davranışının(mobbing) ne anlama geldiği, yıldırma davranışının - mobbingin tarihte kavramsal olarak nasıl bir gelişim gösterdiği, çeşitleri, sebepleri, hangi süreçlerden geçtiği, bu aşamalardaki etkileri ile mücadele etme yolları ve mobbingin Türk Hukuk Sistemi'nde nasıl bir yere ve yaptırımlara sahip olduğuna dair bir inceleme çalışmasıdır. Çalışmanın ikinici bölümünde ise, karşımıza mobbingin türlerine karşı gösterdiğimiz mücadele yöntemleri incelenmiştir. Yine yıldırma davranışının (mobbing) bireysel ve örgütsel performansa etkileri ne olmuştur, olumsuz yönde olan etkilerle bireysel ve örgütsel açıdan nasıl mücadele edilir üzerine çalışmalar yapılmıştır. Ek olarak mücadele yöntemlerinin, hangi alanlarda kullanıldığı, kullanım alanlarında yapılan hatalar ve hatalar ile birlikte karşılaşılan sorunları anlatmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise; yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen verilerin analizine yer verilmiştir. Araştırmada 2 farklı anket yöntemi, uygulamasında ise kolayda örnekleme yöntemi ile çalışılmıştır. Araştırma özel ve kamu alanında 5 ayrı sektörde çalışanlar üzerinde yapılmış ve toplanan verilerin analizi yapılmıştır. Bu araştırma ile iş yerinde mobbing çalışanlarının işten ayrılmalarında olumsuz bir etki yarattığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Mobbing, which is one of the hidden dangers, has emerged in public and private sector organizations in recent years. Mobbing occurs as a result of the exposure of a person targeted in the workplace to aggressive behavior by one or more people in a continuous and systematic time period. This kind of pressure and psychological violence causes traumas on the person. In work life, mobbing has many negative consequences for both employees and organizations such as the desire of employees to change jobs increases, their commitment to the institution decreases and accordingly the employee turnover rate increases. This research reveals the importance of taking action to raise awareness, determine the causes and take individual&organizational measures against the phenomenon of mobbing, which can have serious negative consequences in the individual, organizational and even societal dimensions. For these reasons, this thesis was conducted to shed light on the phenomenon of mobbing in a conceptual framework. In the first part of the thesis; the meaning of mobbing, its conceptual development in history, its types and reasons, processes it goes through, the ways to struggle with its effects at these stages and how mobbing has a place in the Turkish Legal System and its sanctions were analysed. In the second part of the thesis, the methods of struggle against mobbing types were examined. Again, studies have been carried out on the effects of mobbing on individual and organizational performance and how to fight the negative effects individually and organizationally. In addition, this part describes the areas in which methods of struggle are used, mistakes made in these areas and problems encountered. Finally in the third part of the thesis; the analysis of the data obtained as a result of the researches is included. In the research, two different survey methods were used and in the practice, the convenience sampling method was used. The research was carried out on employees in 5 different sectors in the private and public industries and the data collected was analyzed. With this research, it has been shown that mobbing in the workplace has a negative effect on employees leaving their jobs.