Kâni Karaca'nın hayatı, eserleri Türk din mûsikîsindeki yeri
Kani Karaca's life, works and place in Turkish religion music
  1. Tez No: 504753
  2. Yazar: MUSTAFA ASIM AKKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TIRAŞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Müzik, Biography, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Mûsikîsi, Türk Din Mûsikîsi, Kâni Karaca, Bestekâr, Hânende, Classical Turkish music, Turkish religious music, Kani Karaca, Composer, Singer
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Din Musikisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu araştırma ile Türk Din Mûsikîsi'nin geçtiğimiz yüzyıldaki önemli temsilcilerinden birisi olan Kâni Karaca'nın hayatının, eserlerinin ve bestelerinin analizinin yapılıp, bununla birlikte mûsikîmize katmış olduğu tavır ve uslûbun gelecek nesillere aktarımının sağlanması amaçlanmıştır. Yapılan araştırmalar neticesinde Kâni Karaca ile ilgili ciddi bir araştırmanın yapılmadığı fark edilmiş ve elimizdeki doküman eksikliği sebebiyle Karaca'nın yakınları, arkadaşları ve öğrencileri ile yaptığımız röportajlar sayesinde tezin hayata geçirilmesi sağlanmıştır. Elde ettiğimiz veriler neticesinde Karaca'nın sadece Türk Din Mûsikîsi değil, Klasik Türk Mûsikîsinin de önemli bir temsilcisi olduğu tespit edilmiştir. Arşivlerde bulunan ses kayıtlarından yola çıkılarak okuduğu eserlerden bazıları notaya alınmıştır. Bu vesîleyle kendine has yapmış olduğu geçkiler ve nağmelerin uygulanabilirliği göz önüne serilmiştir. Araştırma için kullanılan tüm verilere, akademik makaleler, röportajlar, belgeseller, Dinî Mûsikî konularına ait tezler ve çeşitli kitaplar incelenerek ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
With this study it's aimed to analyze compositions, works and life of Kani Karaca who is one of the most important representatives of Turkish religious music in last century. Furthermore, it's also aimed to provide next generations his manner and wording integrated by him to Turkish music. As a result of investigations, it was realized that there is no any critical research conducted about Kani Karaca and since there is a lack of documents in our hands, this thesis put into practice by the help of the interviews made with his relatives, friends and students. As a result of data gathered throughout this study, it was identified that he is an important representative of not only Turkish religious music but also classical Turkish music. His sung songs were notated based on his sound recordings available in archives. Thus, applicability of his unique melodies and musical characteristics in songs were come to light. All data used for the study were obtained from the examination of academic articles, interviews, documentaries, religious music thesis or dissertations and various books.