Ergenlerde mükemmeliyetçilik, öznel iyi oluş ve depresyon arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examining the relationships between perfectionism, subjective well-being and depression in adolescence
  1. Tez No: 504805
  2. Yazar: ECRAN ALİM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARKUN TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: mükemmeliyetçilik, depresyon, öznel iyi oluş, ergenlik, perfectionism, depression, subjective well-being, adolescence
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmada mükemmeliyetçilik, depresyon ve öznel iyi oluş arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda mükemmeliyetçilik, depresyon ve öznel iyi oluş üzerinde anlamlı farklar oluşturabileceği düşünülen çeşitli sosyodemografik değişkenlerin bu kavramlar üzerindeki etkileri de incelenmiştir. Bu araştırmaya Sakarya ili Hendek ilçesinde lise öğrenimine devam etmekte olan 350 kişi katılmıştır. Katılımcılar sosyodemografik bilgi formu, Frost Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve Öznel İyi Oluş Ölçeği-Lise Formu kullanılarak değerlendirilmişlerdir. Araştırma sonuçlarına göre; öznel iyi oluş ile depresyon arasında negatif yönlü, depresyon ile mükemmeliyetçilik arasında ise pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı ilişkilere rastlanmıştır. Ayrıca öznel iyi oluş ile mükemmeliyetçiliğin alt boyutlarından eylemlerden şüphe duyma, ebeveyn beklentileri ve ebeveyn eleştiriciliği alt boyutları arasında negatif yönlü, kişisel standartlar ve organizasyon alt boyutları ile pozitif yönlü anlamlı ilişkiler elde edilmiştir. Depresyon ile çok boyutlu mükemmeliyetçilik ölçeği alt boyutlarından hata endişesi, eylemlerden şüphe duyma, ebeveyn beklentileri ve ebeveyn eleştiriciliği alt boyutları arasında pozitif yönlü, organizasyon alt boyutu ile arasında negatif yönlü anlamlı ilişkiler saplanmıştır. Bunun dışında sosyodemografik değişkenlere göre katılımcıların mükemmeliyetçilik, depresyon ve öznel iyi oluş düzeylerinde de istatistiksel olarak anlamlı farklara rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relations between perfectionism, depression and subjective well-being. At the same time, the effects of various sociodemographic variables on these concepts, which are thought to make meaningful differences on perfectionism, depression and subjective well-being, were also taken into consideration and analyzed. 350 people attending high school in the province of Hendek in Sakarya participated in this examination. Furthermore, socio-demographic information form, the Frost Multidimensional Perfectionism Scale, the Beck Depression Scale and the Subjective Well-Being Scale-High School Form were applied in this research. According to the results of the analysis; there was a negative correlation between subjective well-being and depression, and a positive correlation between depression and perfectionism. On the one hand, there were negative corelations between subjective well-being with subdimensions of doubting about actions, parental expectations and parental criticism, and on the other hand positive corelations with subdimensions of personal standarts and organization. However, there were also positive corelations between depression with subdimensions of concern over mistakes, doubting about actions, parental expectations and parental criticism, a negative corelation between depression and subdimension of organization. In fact, according to sociodemographic variables, statistically significant differences were also found in the participants' perfectionism, depression and subjective well-being levels.