Elit ve amatör futbolcularda proprioseptif egzersizlerin bazı fiziksel uygunluk parametreleri üzerine etkilerinin incelenmesi
Effects of proprioception training on some physical fitness parameters in elite and amateur soccer players
- Tez No: 504834
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU TALU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Spor, Physiotherapy and Rehabilitation, Sports
- Anahtar Kelimeler: Proprioseptif Egzersiz, Fiziksel Uygunluk, Futbol, Performans, Proprioceptive Exercises, Physical Fitness, Football, Performance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışma, elit ve amatör futbolcularda proprioseptif egzersizlerin bazı fiziksel uygunluk parametreleri üzerine etkilerinin incelenmesi amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 20 elit ve 21 amatör olmak üzere toplam 41 futbolcu dahil edildi. Tüm futbolcuların demografik bilgileri alındıktan sonra hız, endurans ( kardiovasküler ve kassal endurans ), çeviklik ve denge performansları değerlendirildi. Tüm futbolculara toplamda 6 hafta, haftada 3 gün fizyoterapist gözetiminde proprioseptif egzersizler uygulandı. Egzersiz programı sonrası tüm futbolcuların değerlendirmeleri tekrarlandı. Bulgular: Araştırmaya katılan tüm futbolcuların yaş ortalaması 18.51±3.47 (min:14-maks:27) yıl olup, %52.2'si amatör, %48.8'i elit futbolcudur. Tüm futbolcuların egzersiz programı öncesi ve sonrası test değerleri karşılaştırıldığında; kardiovasküler endurans, çeviklik ve denge testi değerlerinin egzersiz programı sonrasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık var iken (p0.05). Egzersiz programı öncesi ve sonrası, grup içi test sonuçları incelendiğinde, elit futbolcularda aerobik endurans, çeviklik ve denge testi sonuçlarında egzersiz programı sonrasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık var iken (p0.05). Amatör futbolcularda ise aerobik endurans, hız ve denge testi sonuçlarında egzersiz programı sonrasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık var iken (p0.05). Sonuç: Uygulanan proprioseptif egzersizlerin tüm futbolcuların aerobik endurans, çeviklik ve denge performanslarının gelişiminde etkili olduğu bulundu. Futbolcuların düzenli antrenmanlarına entegre edilen proprioseptif egzersizlerin performans gelişimine önemli katkılar sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was planned to examine the effects of proprioceptive exercises on some physical fitness in elite and amateur soccer players. Methods: A total of 41 players including 20 elites and 21 amateurs were included in the study. After all football players had received demographic information; speed, aerobic endurance, agility, muscular endurance, balance performance were evaluated. Proprioceptive exercise program was applied to all footballers for 6 weeks, 3 days a week under the supervision of a physiotherapist. All footballers' evaluations were repeated after exercise program of 6 weeks. Results: The average age of all the participating athletes was 18.51 ± 3.47 (min: 14-max: 27) years, with 52.2% amateur and 48.8% elite athletes participated. When the test values of all soccer players were compared before and after the exercise program; aerobic endurance, agility and balance test values were statistically significant (p 0.05). When the test results of elite and amateur soccer players before and after the in-group exercise program are examined, after the exercise program in the elite soccer players we found that the results of aerobic endurance, agility and balance test values statistically decreased (p0.05); in amateur soccer players we found that the results of aerobic endurance, speed, static and dynamic balance test were statistically decreased (p0.05). Conclusion: Applied proprioceptive exercises were found to be effective in improving aerobic endurance, agility and balance performance of all soccer players. We believe that proprioceptive exercises integrated into the regular training of footballers will provide important contributions to performance improvement.