The relationships among career influences, career exploration and career indecision: A test of Systems Theory Framework
Kariyer belirleyicileri, kariyer araştırma ve kariyer kararsızlığı arasındaki ilişkilerin incelenmesi: Sistemler Kuramı'nın test edilmesi
- Tez No: 504846
- Danışmanlar: PROF. DR. OYA GÜNERİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kariyer Araştırma, Kariyer Kararsızlığı, Kariyer Kararı Yetkinlik Beklentisi, Kariyer Belirleyicisi, Sistemler Kuramı, Career Exploration, Career Indecision, Career Decision Making Self-Efficacy, Career Influence, Systems Theory Framework
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 311
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin kariyer belirleyicileri (kariyer kararı yetkinlik beklentisi, akademik öz-yeterlilik, aile desteği, öğretmen desteği, arkadaş desteği, olumsuz sosyal yaşantılar, etnik kökene ve cinsiyete dayalı beklentiler), kariyer araştırma düzeyleri (çevresel araştırma, bireysel araştırma, planlı-sistemli çevresel araştırma) ve kariyer kararsızlığı arasındaki ilişkileri yapısal eşitlik modeli kullanarak incelemektir. Bu araştırmanın bir diğer amacı da Kariyer Belirleyicileri Envanteri'nin (KBE) ve Kariyer Araştırma Ölçeği'nin (KAÖ) Türkçe'ye uyarlamak ve psikometrik özelliklerini incelemektir. Araştırma bulguları, KBE'nin ve KAÖ'nün yeterli geçerlik ve güvenirlik değerlerine sahip olduğunu göstermektedir. Araştırmaya 836 üniversite öğrencisi katılmıştır. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, Kariyer Karar Ölçeği, KBE, Kariyer Kararı Yetkinlik Beklentisi Ölçeği-Kısa Formu ve KAÖ veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Önerilen modelin analizinde Yapısal Eşitlik Modellemesi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, kariyer kararı yetkinlik beklentisi, bireysel kariyer araştırma, çevresel kariyer araştırma, etnik kökene ve cinsiyete dayalı beklentiler ile kariyer kararsızlığı arasında anlamlı doğrudan bir ilişki bulunurken; akademik öz-yeterlilik, olumsuz sosyal yaşantılar, algılanan öğretmen, aile ve arkadaş desteği, planlı-sistemli kariyer araştırma ile kariyer kararsızlığı arasında anlamlı doğrudan ilişkiler bulunamamıştır. Ayrıca, üniversite öğrencilerinin kariyer kararı yetkinlik beklentisi ile kariyer kararsızlığı arasındaki dolaylı ilişkiler bireysel kariyer araştırma ve çevresel kariyer araştırma aracılığı ile sağlanmıştır. Bireysel kariyer araştırmanın dolaylı etkisi yoluyla akademik öz-yeterliliğinin kariyer kararsızlığını olumlu yönde yordadığı bulunmuştur. Algılanan aile desteği çevresel kariyer araştırmanın dolaylı etkisi yoluyla kariyer kararsızlığını olumlu yönde yordamıştır. Çalışmanın bulguları alan yazın ışığında tartışılmış, uygulama açısından sunduğu katkılar belirtilmiş ve ileride yapılacak araştırmalara, uygulamacılara ve politika yapıcılara yönelik öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to investigate the structural relationships among career influences (career decision making self-efficacy, academic self-efficacy, parental support, teacher support, friend support, negative social events, ethnic-gender expectations), career exploration (self-exploration, environmental exploration, intended-systematic exploration) and career indecision by testing a structural model based on Systems Theory Framework. This study also aimed to adapt the Career Influence Inventory (CII) and Career Exploration Survey (CES) into Turkish and investigate the psychometric properties of the CII and CES. The results have verified adequate psychometric properties of the Turkish CES and CII. 836 university students participated in the main study. The Career Decision Scale, CII, Career Decision Self-Efficacy Scale-Short Form, CES and Demographic Information Form were used as data collection instruments. The data were analyzed by using structural equation modeling. The results indicated that career decision making self-efficacy, ethnic-gender expectations, self-exploration and environmental exploration had direct effects on career indecision. Academic self-efficacy, teacher support, friend support, parental support, negative social events and intended-systematic exploration had no direct effects on career indecision of university students. Additionally, the indirect associations between career decision making self-efficacy and career indecision were provided by the mediator roles of self-exploration and environmental exploration. The results indicated that academic self-efficacy had an effect on career indecision through the indirect effect of self-exploration. Parental support predicted career indecision through the indirect effect of environmental exploration. Findings were discussed by taking into consideration of relevant literature. Implications for practice and recommendations for further studies, practitioners, and policymakers were presented.