Turizm işletmelerinin kriz dönemlerinde tutundurma faaliyetleri: Kruvaziyer turizmi ve Kuşadası örneği
Promotion activities of tourism establishments during periods: Case of cruise tourism and Kuşadası
  1. Tez No: 504850
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZGEZMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRHAN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Cruise Tourism, Marine Tourism, Crisis, Promotion, Kuşadası, Promotoion in Cruise Tourism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Deniz Turizmi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Kruvaziyer turizmi son yıllarda dünyada hızla gelişmektedir. Kruvaziyer gemilerinin büyüklükleri ve yolcu kapasiteleri yıllar itibariyle artmakta, gemilerde sunulan hizmetler çeşitlenmekte ve kruvaziyer turizmi katılımcıların sayısında önemli artışlar meydana gelmektedir. Katılımcıların genellikle orta ve üst gelir grubundan olması nedeniyle gemilerin ziyaret ettiği limanlara ve bölge halkına ciddi anlamda ekonomik getiri sağlamaktadır. Ancak ülkemizde kruvaziyer turizminde son zamanda yaşanan kriz, sektörü ekonomik olarak negatif yönde etkilemektedir. Araştırma Türkiye'de kruvaziyer gemilerin en çok ziyaret ettiği limanlardan biri olan Kuşadası'nda, kurvaziyerlerle gelen turistlerin alışveriş yaptıkları güzergahlarda bulunan 13 tane küçük ölçekli işletme ile yapılmıştır. Araştırmada, veri toplama tekniği olarak açık uçlu sorulardan oluşan yarı- yapılandırılmış mülakat yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada, mülakat yapılan işletmelerin mevcut ve hedef pazarının kimlerden oluştuğu, kruvaziyer turistlerin işletmeler için ne kadar önemli olduğu, işletmelerin krizden nasıl etkilendiği, kriz öncesi dönemde ve kriz döneminde hangi tutundurma faaliyetlerinin gerçekleştirildiği soruları üzerinde yoğunlaşılmıştır. Mülakat verilerine içerik analizi yöntemi uygulanmış ve kapsamlı alanyazın araştırmasının sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Bulgular, mülakat yapılan işletmelerin mevcut ve hedef pazarlarının öncelikli olarak kurvaziyerlerle gelen üst gelir grubunda yer alan turistlerden oluştuğunu göstermektedir. Kriz dönemine hazırlıksız yakalanan işletme sahiplerinin ekonomik anlamda zor günler geçirdikleri ve işletme varlıklarını devam ettirmede ciddi anlamda sıkıntılar yaşadıkları gözlemlenmiştir. Ayrıca bulgular, bazı işletmelerin kriz öncesi dönemde uyguladıkları tutundurma faaliyetlerinin sadece kruvaziyer turistlere yönelik olduğunu göstermiştir. İşletmelerin geneli kriz öncesi dönemde ve kriz döneminde herhangi bir pazarlama faaliyetinde bulunmadığından dolayı araştırma özellikle bu gibi işletmelerin pazarlama faaliyetlerine öneriler sunmayı hedeflemektedir. Anahtar kelimeler; Kruvaziyer Turizmi, Deniz Turizmi, Kriz, Tutundurma, Kuşadası, Kruvaziyer Turizminde Tutundurma.
Özet (Çeviri)
Cruise tourism has been developed rapidly in the world in recent years. The size and passenger capacity of cruise ships have been increasing over the years, the services offered on the vessels have been diversifying and the number of tourism participants has been increasing significantly. Because the participants are usually from the middle and upper income groups, the ports and the people living in these regions would obtain a significant economic return. However, the last crisis in cruise tourism in our country affected the sector in negative direction in terms of economic. This research was performed in Kuşadası, where is one of the most visited cruise ship ports in Turkey, with 13 small-scale establishment located on the shopping itinerary of tourists traveling with cruise. In the study, semi-structured interview method consisting of open-ended questions was used as data collection technique. The survey focused on the questions of who the current and target market of the interviewed businesses were, how crucial the tourists were important for businesses, how businesses were affected by the crisis, and what promotional activities were undertaken during the pre-crisis and crisis periods. Interview data was analyzed by content analysis and compared with the results of a comprehensive literature survey. Findings indicated that the current and target markets of the interviewed businesses were primarily consist of the tourists with the top income, travelling with cruise ships. It was observed that business owners were caught unprepared by the crisis, had hard time in terms of economic and had serious difficulties in maintaining existence of their business. Findings also showed that promotion activities of some businesses in pre-crisis period only intended for the tourists travelling with cruise ships. Since the businesses did not engage any marketing activities during the pre-crisis and the crisis period, this research aimed to offer suggestions to businesses on the marketing specific activities.