Sosyal bilgiler ders kitaplarının milliyetçilik ve yurtseverlik değerleri açısından analizi
Analysis on the nationalism and patriotism values of social studies textbooks
  1. Tez No: 504857
  2. Yazar: FATOŞ GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Yurtseverlik, Sosyal Bilgiler, Nationalism, Patriotism, Social Studies
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmanın amacı, milliyetçilik ve yurtseverlik değerlerine ilişkin öğretmen görüşlerinin belirlenmesi ve bahsi geçen değerlerin Sosyal Bilgiler Ders kitaplarında hangi öğrenme alanlarında, temalarda ve kazanımlarda yer aldığını tespit etmektir. Araştırma kapsamında ilk olarak çalışmaya konu olan kavramların tanımlamalarına ve tarihine yer verilmiştir. Çalışmanın teorik kısmı tamamlandıktan sonra öğretmen görüşleri alınmak üzere yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formunda 5 soru yer almaktadır. Araştırmada çalışma grubunu Malatya İlçe merkezinde görev yapan 45 Sosyal Bilgiler Öğretmeni oluşturmaktadır. Betimsel tarama modeliyle gerçekleştirilen çalışmada elde edilen bulgular objektif şekilde değerlendirilmiş ve NVivo10 programından yararlanılarak modellendirilmiştir. Araştırma sonucunda Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin milliyetçilik ve yurtseverlik değerlerine ait algıları ve farkındalık düzeyleri tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara dayanarak yurtseverlik ve milliyetçilik değer eğitimini daha etkin hale getirmek için çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine teacher views on the values of nationalism and patriotism and to determine in which themes and learning outcome and learning domain are included in Social Studies textbooks. In the scope of the research, firstly the definitions and history of the concepts which are subject to the study are included. After the theoretical part of the work is completed, a semi-structured interview form has been prepared to receive teacher opinions. There are 5 questions in the semi-structured interview form. The study group is composed of 45 Social Studies Teachers working in Malatya District center. The findings obtained by the descriptive scanning model were evaluated objectively and modeled by using the NVivo10 program. As a result of the research, have been determined perceptions and awareness levels of Social Studies Teachers about nationalism and patriotism. Based on the findings, various proposals have been made to make patriotism and nationalism value education more effective.