Lean accountıng: Lean accounting practices in a non-lean production company
Yalın muhasebe: Yalın olmayan üretim şirketindeki yalın muhasebe uygulamaları
- Tez No: 504860
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA GÜROL DURAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: yalın, yalın muhasebe, yalın araçları, israf, lean, lean accounting, lean tools, waste
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Yalın muhasebe, yalın üretim sistemlerinde yapılan iyileştirmelerin görülmesini sağlayan bir araç olarak kabul edildiği için, sadece yalın üretim sistemine sahip olan organizasyonlarda uygulanabilir gibi görülür. Bu tezin arkasındaki fikir, yalın muhasebenin uygulanması için herhangi bir önkoşulun olmadığını, örneğin yalın üretim sistemi gibi, ortaya koymaktır. Yalın muhasebe sistemi ile şirketler muhasebe süreçlerini geliştirebilir ve yöneticiler organizasyonun performansını daha katma değerli şekilde değerlendirebilirler. Bu tezde, yalının genel kavramları tanıtıldı ve yalın olmayan bir şirkette yalın muhasebe araçları uygulandı. Sonuç olarak, yalın muhasebe sistemi araçları verimliliği arttırdı ve yöneticiler için daha iyi bilgi sağladı.
Özet (Çeviri)
Since lean accounting is regarded as a tool to see improvements in lean manufacturing systems, it seems to be applicable only if the organization has a lean manufacturing system. The idea behind this thesis is to show there are no preconditions, such as lean manufacturing, to apply lean accounting. Using lean accounting system, companies can improve its accounting processes and managers can evaluate organizations performance in a more value added way. In this thesis, basic concepts of lean is introduced and lean accounting tools are applied to a non-lean company. As a result, lean accounting system tools increased efficiency and provided a better information for managers.