Arapça'da takdim-tehir ve şiirde kullanımı
Precedence and posponement in Arabic language and their use in a poem
  1. Tez No: 504867
  2. Yazar: YUSUF ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR BAYAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, Takdim-Tehir, Şiir, Belâgat, Nahiv, Language, Precedence-Postponement, Poem, Rhetoric, Syntax
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Kullanılan üslupların çeşitliliği dillere zenginlik kazandıran unsurlardan biridir. Dildeki üsluplar açısından son derece zengin olan Arapça'nın kullandığı üsluplardan biri de takdim-tehir olgusudur. Her dil gibi Arapça'da da cümlenin her ögesinin cümle içinde belli bir yeri vardır. Bu ögelerin olması gereken yerden öne alınması manasında olan takdim ile olması gereken yerden sonraya kalması manasında olan tehir tezimizin ana konusudur. Takdim-tehir bazen asıl itibari ile önce olması gereken cümle ögelerinin kendi yerlerinde kullanılması manasında da kullanılmıştır. Takdim-tehir üslubu Arapça'da dil kuralları açısından önem arz etmektedir. Dil kuralları açısından takdim edilmesi veya tehir edilmesi zorunlu olan yerler vardır. Cümle ögeleri, bazı durumlarda zorunlu olarak takdim veya tehir edilir. Bazen de dil kuralları açısından herhangi bir zorunluluk olmadan ögeler takdim veya tehir edilebilir. Takdim-tehir dil açısından önem arz ettiği gibi belâgat açısından da önemlidir. Sözü söyleyenin veya muhatabın ihtiyaç duyduğu birçok mana sadece takdim-tehir kullanılarak ifade edilebilir. Takdim-tehiri kullanarak farklı manalar ifade etmek isteyen kişinin, kullandığı üslubun fasih kullanım olduğunun en büyük delili de şiirde de kullanılmış olmasıdır ki şiir, Arapça'nın herkesçe kabul edilen bir kaynağıdır.
Özet (Çeviri)
The variety of stylistic devices in a language gives the laguage it's richness. Being full of different stylistic devices, the Arabic language also uses the sty of precedence and postponement. Like every other language, Arabic also has certain places for their elements in the sentence. The main topics of our thesis are the precedence, where the element of the sentence comes in a forward position and the postponement, where the element comes in an afterwards position in the sentence although their main place are other ones. Somentimes, precedence and postponement is described as using the elements of the sentence on their main places although they originially have to be in a forward position. The style of Precende and postponement has an important place in terms of Arabic grammer rules. There are places where the elements ara reguired to be precedenced or postponed. Sometimes elements can be postponed and precedenced without any restrictions of the languafe rules. Precendence and postponement is not only important in terms of language but also in terms of eloquence. Many of the meanings fort he speaker or listener can only be achieved by using precedence and postpomonent. The main factor that shows the correct usage of precedence and postponement by a person to active different meanings, is it's usage in the Arabic poem, which is a source accepted by all Arabic speakers fort he Arabic language.